KRISTIANSAND: I nyttårshelgen har det vært fem fyrverkerityverier eller forsøk på fyrverkerityveri på Sørlandet ( se oversikt til høyre ). Mandag formiddag ble det oppdaget at noen hadde brutt opp hengelåsen til G-Max' konteiner med fyrverkeri, som står på baksiden av butikken i Avenyen i Sørlandsparken.

— De har vært bevisste på hva de har tatt, og har gått etter de store batteriene, sier varehussjef Morten Halvorsen ved G-Max til Fædrelandsvennen.

Han sier at det kun er fyrverkeri som er stjålet.

— Jeg antar at det er stjålet fyrverkeri i 100.000-kronersklassen, grovt regnet, sier han.

Strenge krav til oppbevaring

Ifølge politiet er det vanskelig å forhindre tyverier.

— Tyvene går på hengelåsene. Det eneste folk kan gjøre for å forhindre tyverier er å sette en annen konteiner inntil, sier innsatsleder Frank Salvesen i politiet.

Morten Halvorsen er imidlertid i tvil om dette hadde vært gjennomførbart hos dem.

— Det er alltid lett å være etterpåklok. Hvis vi skulle hatt en ekstra konteiner måtte denne blitt flyttet på hver morgen og kveld. Jeg mener vi har vært godt nok sikret. Men jeg tror at de som virkelig vil, alltid klarer å komme seg inn, sier Halvorsen, og forklarer at det ikke er så enkelt å sikre fyrverkeri.

— Det er en del krav til plassering og lagring, blant annet nærhet til bygninger og biler. Hadde lageret vært inne, hadde det vært sikrere, men såpass store mengder som vi har må lagres ute, sier Halvorsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STORE VERDIER: Det anslås at fyrverkeri for 100.000 kroner er stjålet fra denne konteineren utenfor G-Max. Foto: Torstein Øen

Tror på videresalg

Fremgangsmåten for tyveriene i forkant av nyttårsaften i år har stort sett vært den samme. Men politiet kan ikke svare på om det kan være de samme tyvene som har vært på ferde alle stedene.

— Det kan være en vinkelkutter som er brukt her, sier Salvesen om G-Max-tyveriet.

Han har ikke inntrykk av at det har vært flere fyrverkerityverier i år enn i fjor.

— Dette er noe som gjentas år for år. Jeg tipper folk planlegger dette og gjerne selger det videre til enkelte, sier Salvesen.

Få spor

Ifølge etterforsker Hans Kristian Fjeldsgård ved Randesund politistasjon har politiet få spor i de to tyveriene i Sørlandsparken.

— Vi har ikke så mye å gå på. Vi er interesserte i tips, sier han.

- Kan det være en sammenheng mellom fyrverkerityveriene på Sørlandet?

— Foreløpig etterforskes de hver for seg. Så må vi se om det kan være en sammenheng etter hvert, sier han, og legger til at han ikke har noen formening om det har vært færre eller flere fyrverkerityverier i år enn i fjor.

Fikk ny varelevering

For G-Max har likevel tyveriet ikke hatt store konsekvenser for salget.

— Vi var såpass heldige at vi fikk levering av nytt fyrverkeri i dag. Jeg tror det har liten betydning for kundene, annet enn at det er noen få produkter vi ikke kan tilby, sier varehussjef Morten Halvorsen.