KRISTIANSAND: I et brev sendt ut til både presse, hotelldirektør ved Strand Hotell Fevik, Agnes Berntsen og leder av KS Agder, Torhild Brandsdal, greier Rune Wilhelm Rasmussen ut om problemstillingen han har møtt på i etterkant av at han røykte den elektroniske sigaretten innendørs under et KS-møte på hotellet på Fevik.

«Dessverre ble jeg pr telefon kontaktet av hotellets direktør Agnes Berntsen idag, hvor hun spør meg om jeg har røkt inne på hotellet. Jeg svarer; ja det har jeg gjort, men kun min elektroniske sigarett. Og selvsagt avgir denne lukt, og i mitt tilfelle enten duft av vanilje, nøtter, banan eller tobakk,» skriver Rasmussen i det åpne brevet.

Han skriver videre at han både under middagen, «hvor samtlige tilstedeværende kunne se at det lyste blått fra "flammen" på e-sigaretten», og under et møte på konferansesalen på hotellet røykte, uten å få noen kommentarer fra de tilstedeværende.

«Agnes Berntsen ba meg om neste gang å be om et spesialrom hvis jeg hadde til hensikt å fortesette å røyke min e-sigarett (som består av flytende nikotin 36 mg), samt totalt å avstå fra dette innvendig på hotellet,» står det i brevet.

Han påpeker at dette er første gang han blir konfrontert med noen lignende, men at han vanligvis pleier å benytte hoteller som har egne reserverte rom for røykere.

Rasmussen ønsker at KS Agder tar tak i saken slik at han kan motta en unnskyldning. Bakgrunnen for dette er at han føler at saken har blitt en belastning for ham. Han håper også på å få spredd kunnskapen om elektroniske sigaretter til folk flest.

Hotelldirektør Agnes Berntsen sier til NRK Sørlandet at hun nok ikke har nok kunnskap om den elektroniske sigaretten, men at hun enn så lenge stiller seg negativ til den nye sigarettypen.

— Foreløpig er dette helt nytt for meg. Jeg må søke kunnskap før jeg kan svare helt på dette, sier hotelldirektøren, som inntil videre har innført et forbud mot elektroniske sigaretter på hotellet.

Og hvorvidt de elektroniske sigarettene omfattes av røykeloven eller ikke, later foreløpig til å være ganske uvisst.

— Jeg har ikke juridisk kompetanse til å svare på om denne bør omfattes av røykeloven. Men det vi vet er at vi får flere studier som tyder på at el-sigaretter som blir brukt i røykeavvenning er ganske vellykkede røykesluttmiddel. Men fremdeles er det ikke klart om det er noen potensiell helsefare ved bruk av disse, sier Karl Erik Lund, som er forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning, til NRK Sørlandet.