MANDAL: Dermed forfaller bygget.

– Det er fortvilende å se huset forvitrer hen. Det håpløse er at ingen i kommunen kan si når et eventuelt forbud mot å renovere forsvinner, sier Bjoraa. Hun har søkt om å dispensasjon mot forbudet, men så langt bare fått nei.

Det handler om et hus fra 1887 i bevaringssonen. Fram til 2007 bodde hun i huset, og søkte om få det renovert noe som var svært nødvendig. Samtidig ønsket foreldrene å flytte inn, og da trengtes et tilbygg for å få mer plass.

Det ble flere ganger gitt muntlig tilsagn om at tillatelsen ville bli komme, og en egen sivilarkitekt ble engasjert noe fylkeskonservatoren krevde. – Vi søkte så om å sette i gang, men for to år siden kom bygge— og deleforbudet, forteller hun.

VAR BORTE

Foto: Jarle R. Martinsen

Årsaken var et forslag i reguleringsplanen om at hovedveien i Holum skulle legges om, og som ville gå inn i huset hennes. Men da reguleringsplanen endelig ble lagt ut til offentlig ettersyn, var dette forslaget borte. Siden har reguleringsplanen vært justert flere ganger, men huset berøres ikke ut over at noe av eiendommen kan bli tatt til en gang og sykkelsti.

– Likevel tviholder kommunen på bygge— og deleforbudet, sier Bjoraa oppgitt.

Faren døde før jul, så behovet for tilbygg er borte. Men bygge- og deleforbudet gjelder alle former for renovering i huset. Absolutt alt må skiftes ut og bygges om, og hun har anslått arbeidet til å koste 1,5 millioner kroner.

– Det vil jeg investere for å få huset i orden igjen mens det ennå er tid, sier hun.

SKJØNNER FORTVILELSEN

Enhetsleder Sveinung Haaland for teknisk forvaltning i Mandal kommune skjønner fortvilelsen til Astrid Bjoraa. – Men så lenge reguleringsplanen ikke er vedtatt, vil et bygge- og deleforbud stå ved lag om det da ikke blir gitt en dispensasjon senere, sier han.

Han bekrefter at i forslaget til reguleringsplan er ikke huset til Bjoraa berørt, ut over at noe av eiendommen kan bli tatt til en gang og sykkelsti. – Men sluttstrek for en slik plan er det bystyret som setter. Fram til da kan det komme forslag som kan endre på planen slik den er nå, og dermed kan huset likevel bli berørt, sier Haaland.