KRISTIANSAND: — Klosteret skal fungere som zenbuddhistisk kompetansesenter i Norge, sier kristiansander og zenbuddhistprest, Såzen Larsen, til Fædrelandsvennen.

Langsiktig plan

Larsen etablerte i 2001 den norske sotozen-buddhist-ordenen i Kristiansand.

Per i dag inkluderer virksomheten fire munker og tre nonner, som har tilknytning til tempelet i Vågsbygd. Man ønsker nå å utvide til en 24-timers klostervirksomhet hvor de syv kan bo, og drive undervisning.

Fem av disse er etniske nordmenn. De to øvrige er henholdsvis en danske og en amerikaner. Dermed blir klosteret - ifølge Buddhistforbundet - unikt i landet, ettersom buddhister i andre kloster i Norge i all hovedsak har røtter fra Østen. Kun på Lørenskog finnes et kloster som er større, hvor åtte buddhister fra Vietnam bor. I Akershus er seks munker fra Thailand samlet.

Behøver større plass - I dag leier vi tempellokalene i Vågsbygd. Dette bygget er derimot uegnet til bruk som kloster, ettersom vi behøver mer plass. Ritualer som er vanskelig å gjøre i dag er eksempelvis vigsler, barnesigning, begravelser og overgangsriter fra ungdom til nestenvoksen, sier Larsen.

Inne i klosterbygget vil det trolig bli en del ombyggingsbehov, avhengig av hva slags bygg man får tak i. Man behøver forsamlingslokale, toaletter, kjøkken og boenheter.

Vil ikke merkes

Ordenen ønsker ikke å gjøre store, synlige inngrep på fasaden på bygget som skal overtas.

— Det blir trolig et ornament på taket eller annet sted, som forteller at det er et tempel. Ellers er våre klostre ofte i brunt eller hvitt, sier Larsen.

Ifølge Larsen vil naboer sannsynligvis knapt merke at klosteret blir etablert.

— Et kloster er først og fremst et sted for ro. Tempelklokken er innendørs og vil sannsynligvis ikke høres. Vi har heller ingen kultur for - eller planer om - høye tempelmurer rundt eiendommen, sier Larsen.

Overganger fra tempelvirksomhet til et 24-timers klosterliv vil medføre store endringer for buddhistene i ordenen.

— For munker og nonner betyr det at morgenmesse, kveldsmesse og meditasjon kan foregå i henhold til vår ordens praksis. Å bo i et kloster innebærer også plikter som arbeid. Arbeid definerer vi som rengjøring, matlaging og ta imot gjester, sier Larsen.

Larsen håper arbeider på en konkret eiendom kan være påbegynt i løpet av 2010. Konkret leter ordenen etter en egnet eiendom som relativt enkelt kan bruksendres til virksomheten. Man har satt av en pott på 1,7 millioner kroner til prosjektet.

— Det kan være en eldre eiendom, et nedlagt bedehus, en gammel skole eller et tomt forretningsbygg, sier Larsen.