MANDAL: Denne uken satte Kari Henriksen (Ap) av noen dager av stortingsferien til å hospitere på Nav i Mandal. Hun har jobbet tett på saksbehandlere, hatt samtaler med klienter og deltatt på fagmøter. Torsdagen tilbrakte hun på telefonmottaket som betjener hele fylket – mellom 1000 og 1400 samtaler kommer inn gjennom en vanlig dag.

— Det har vært stor variasjon i henvendelse – fra enkle spørsmål om skjemaer og meldekort til dem som skulle utredes på større ting, som trygdeytelser. Og de ansatte her er dedikerte og genuint opptatt av brukerne, fastslår stortingsrepresentanten.

På Sørlandets vegne skulle hun ønske at Navs fokus på å holde folk i arbeid og bedrifters ønske om å få finanskrise-permitterte og sykmeldte arbeidere tilbake kunne samkjøres bedre enn i dag:

— Vest-Agder må utfordres. Litt av problemet er tradisjoner – det er få eksempler på samarbeid mellom offentlig og privat sektor. Og vi har ikke råd til å glemme å lære av de gode eksemplene: Hennig Olsen Is er gode på inkludering og sykefravær, bedriftene i NODE- og Eyde-klyngen utmerker seg på kompetanseheving, og Mandal kommune med såkalt «arbeidsnærvær», nevner Henriksen – og drømmer om en kombinasjon av samtlige.

Om ikke utfordringer som levekår, inkluderende arbeidsliv og likestilling tas tak i, frykter stortingsrepresentanten at Sørlandets posisjon på eksporttoppen kan være truet.