KRISTIANSAND: — Nei, sykmeldingspapirer har jeg aldri tatt i, sier 63 år gamle Sundtjønn på sin første dag som pensjonist. Vi får ham til å sitte rolig i sofaen i et kvarter, men mye tid har han ikke.

— Jeg skal snakke med sjefen min, sier han.

— Hadde du ikke siste arbeidsdag på fredag?

— Jo, men han ville ikke ha nøklene. Jeg kommer til å ta en del strøjobber når de trenger folk, sier den arbeidsglade Tveit-mannen.

Holdt seg frisk

Fredag 28. desember avsluttet han et 48,5 år langt yrkesliv som 63-åring. Ikke så bemerkelsesverdig i seg selv, men det unike er at Odd aldri har tatt ut en eneste sykedag.

— Jeg har holdt meg frisk. Det har nok hendt at jeg har hatt litt sår hals eller vært forkjølet. Kanskje har jeg hatt litt omgangssyke i helgene, sier Odd.

Sundtjønn begynte som visergutt hos baker Høiesen som 15-åring i 1964. — Den gangen var det nok av jobber å få. Jeg fullførte framhaldsskolen, men husker at kamerater sluttet fordi de fikk jobb, sier Odd. Etter kort tid begynte han på Tønnefabrikken. Der var han til den ble lagt ned allerede i 1966. Aller lengst var Odd som sjåfør hos Margarinsentralen i Tollbodgaten, som senere ble til Foma. Her jobbet han i 34 år, til også denne arbeidsplassen ble lagt ned i 2001. De siste 11 - 12 årene har han vært sjåfør hos Kai Roald Hansen Transport i Lillesand.

— Jeg har trivdes godt på jobb, alle stedene egentlig.

— Men nå skal det bli godt å tilbringe tiden i sofaen?

— Nei. Det er fint å bli pensjonist, men jeg skal nok ikke sette meg til. Jeg er glad i skog og mark, og liker å gå. Så er det jo alltid en del å gjøre her hjemme, sier Sundtjønn som bor like ved siden av Tovdalselva på Tveit. Han er rolig og sindig og synes ikke dette er så mye å styre med, men han snakker med Fædrelandsvennen når vi først har tatt turen.

- Kjernekar

— Hva er hemmeligheten bak en så god helse?

— Jeg har vel vært heldig. Jeg holder meg i sånn tålelig form, og jeg har aldri røykt.

— Men han er glad i kake! kommer det fra kona Aud-Jorunn i naborommet.

— Ja, og ribbe, svarer pensjonisten.

Fra arbeidsgiveren får vi bekreftet at det er en sjeldent pålitelig arbeidskar som nå takker av.

— En kjernekar som jeg har stolt på 100 prosent. Det har vært så greit som det kan bli, sier Kai Roald Hansen.

— Har du mange ansatte som aldri er borte?

— Nei, det hører til sjeldenhetene å finne så gode folk.