I AKSJON: Her er to av litauerne i gang med å sortere ut verdifulle kabler natt til onsdag. Vaktselskapet i Sverige så tyveriet og varslet politiet som pågrepet tre personer.

KRISTIANSAND: — Det er selvfølgelig svært plagsomt for oss. I tillegg har vi opplevd at det er gjort hærverk for omkring 200.000 kroner innen på anlegget, forteller filialsjef Arild Bjelland ved Stena Recycling til Fædrelandsvennen.

Kamera avslørte tyvene

I går skjedde det igjen. Tre vinningskriminelle litauere slo til mot gjenvinningsanlegget på Voie i Vågsbygd. Videoovervåkningsbildene gir et godt bilde av tyvenes framgangsmetode.

— Bildene viser at den ene personen holder vakt mens de andre plukker ut kabler. Alt godset ble dratt bak bygget og klargjort for henting. Flere av kablene veier opp mot 150 kilo. De hadde nok tenkt å klippe låsene til de to portene, kjøre inn, raske det med seg og forsvinne, sier Bjelland til Fædrelandsvennen.Bjelland mener de samme tyvene også var innom bedriften forrige fredag. Da så de seg ut hva som fantes av verdier, men forsvant uten å bli pågrepet.

— De visste meget godt hva de var ute etter, mener Bjelland.

Mennene ble onsdag ilagt et forelegg på 6000 kroner og deretter løslatt fra arresten.

Ser tyvene i Sverige

Gjenvinningsbedriften har i lange tider vært plaget med metalltyver. I september så Bjelland seg lei og investerte i et avansert videoovervåkningsutstyr. Kameraene er utstyrt med bevegelsessensorer og videobildene monitoreres kontinuerlig hos et vaktselskap i Sverige. Vekterne ser raskt om det er selskapets egne medarbeidere som jobber natt, eller om det er uvedkommende som er inne.

I AKSJON: Her er to av litauerne i gang med å sortere ut verdifulle kabler natt til onsdag. Vaktselskapet i Sverige så tyveriet og varslet politiet som pågrepet tre personer.

— Bare de tre første ukene etter at vi installerte utstyret, ble 10 - 12 personer pågrepet inne på området. Vi vet lite om hvor mange som var innom før denne tiden, men det tyder jo på at problemet har vært omfattende i lang tid, sier Bjelland.Bjelland forteller at dyrere metaller som kobber og kobbergranulat er innlåst i et alarmovervåket bygg. Men får tyvene først tak i kostbare metaller, kan en varebil fort fylles opp med tyvegods for 150.000 kroner.

— Hos en søsterbedrift på Østlandet tok en bande seg inn med lastebil. Da ble det stjålet metall for én million kroner, forteller Bjelland.

- Til stor hjelp

Etterforskningsleder ved Vågsbygd politistasjon, Rune Strømsvåg, sier bedriftens overvåkningsutstyr er av stor betydning for politiets arbeid.

— Det er til stor hjelp for oss. Vaktselskapet kan med nøyaktighet dirigere patruljen til stedet hvor tyvene oppholder seg, sier Strømsvåg.

Han har merket en stor økning i metalltyveri det siste året. Politiet mistenker at godset blir solgt til andre metallgjenvinningsanlegg i landet.

— Det er i alle fall naturlig å tro at det er det som skjer, sier Strømsvåg.

Stjeler søppel

I flere av sakene er det såkalte mobile vinningskriminelle som står bak, men det har også vært tilfeller av lokale ungdommer som har tatt seg inn på området.

— Vi har pågrepet noen mindreårige som ikke har forstått alvoret i det de har gjort, og som har gått inn i området mer av nysgjerrighet, sier Strømsvåg.

Ifølge Arild Bjelland har flere av tyvene også gått etter gods de fleste betrakter som søppel.

— Noen kommer med store sekker og fyller de opp med utrangerte elektroapparater som er klar til sanering. Man kan jo spørre seg hva de skal med det, sier Bjelland.

En av de mer sære tyveriene skjedde for to måneder siden.

— Da ble en personer tatt på fersken mens han satt og skrelte plast av kabler inne på området, forteller Bjelland.