WHISTLER: — Dette viser at Northug fortsatt er fersk som toppidrettsutøver og at han mangler en dimensjon. Vi har full forståelse for at noen trenger noen minutter for seg selv etter et skuffende løp. Men derfra og til total stillhet er helt uakseptabelt. Dette er jo snakk om folkeskikk, sier Reidar Sollie til NTB.

Marcus Hellner gikk inn til svensk gull i skiathlom lørdag. Petter Northug ødela staven i sluttfasen og ble ikke med i medaljekampen.

LES OGSÅ: Mistet gullet etter stavbrudd

Sollie er leder i Norske Sportsjournalisters Forbund og har dekket OL og store mesterskap i flere tiår.

— Langrenn er ingen verdensidrett, og den trenger alle profiler den har. De må kunne snakke om opp- og nedturer. I et større perspektiv kan Northugs oppførsel også skade norsk langrenn og skiforbundet.

Ingen kommentar

NRK, som bruker enorme ressurser på langrenn i OL og resten av sesongen, fikk ikke én Northug-kommentar hele lørdagen. Opp mot 2 millioner TV-seere fikk heller ikke vite noe om dramaet ute i løypa. Hovedpersonen ville ikke si noe.

Han har fortsatt en del å lære av større idrettsmenn enn ham selv.

Et stort norsk pressekorps prøvde flere ganger å få to ord om stavbruddet og dagsformen. Men 24-årige Northug holdt tett.

— Dette er ikke slik vi vil ha det. Men Petter sier at han ikke orker å snakke med pressen fordi han er så skuffet. Jeg er skuffet og hadde ikke forventet dette. Vi skal sette oss ned og ta en skikkelig prat om dette, sier sportssjef Åge Skinstad.

- Får det noen konsekvenser for Northug?

— Nei, det blir ikke snakk om bøter.

- Er du overrasket over hvilken linje han velger?

— Ja, og det er ikke slik jeg ville gjort det. Det er ikke slik vi i langrenn ønsker å bli forbundet med.

Stilte opp

Northug, som ofte snakker som en foss når det går bra, brakk staven og gikk kanskje glipp av en medalje på grunn av det.

Landslagstrener Morten Aa Djupvik gjorde så godt han kunne. Han ble også bombardert med spørsmål om tause Northug.

— Vi ønsker det absolutt ikke slik. Store idrettsmenn snakker i med- og motgang. Nå får vi sette oss ned med Petter og diskutere dette. Vi er flere som har prøvd å få ham ut til dere (journalister). Men det har ikke nyttet, sa Djupvik.

Etter 15-kilometeren mandag valgte Northug først samme løsning, før han ble pisket ut for noen få kommentarer om sitt løp.