ARENDAL: Det ligger an til et flertall på mellom 65 og 70 prosent i Aust-Agder som sier nei til fylkessammenslåing. I Arendal har over 80 prosent av befolkningen stemt nei, det ble også nei-flertall i fylkets tredje største by, Grimstad. Alle kommuner øst for Grimstad har stemt nei, mens randkommunene til vest og Setesdal har stemt ja til fylkessammenslåing.

— Vi kommer nå til å få en lang prosess før det blir fred og ro, sier Maya Twedt Berli.

Hun har frontet ja-aksjonen men opplevde at kun 10 prosent i hennes kommune, Vegårdshei støttet hennes syn.

— I etterkant av folkeavstemningen står vi foran en rekke vanskelige avklaringer. Fylket er litt delt i to, sier Twedt Berli.

I den andre leiren var det fest og god stemning utover valgnatten. Nei-general Einar Halvorsen ble møtt med taktfaste rop Einar, Einar, Einar da han ankom Høyres og nei-sidens valgvake. Halvorsen blir sannsynligvis ordfører i Arendal og får flertall mot fylkessammenslåing. To seire på en kveld.

Resultater

Det er klart flertall både i Lillesand, Birkenes og Iveland i spørsmålet om overgang fra Aust-Agder til Vest-Agder. Dermed er man i en situasjon der aust-egder sier nei til sammenslåing, mens fire randkommuner ønsker overgang.

I Evje og Hornnes har man ikke folkeavstemning om dette, men de tre som mandag gjennomførte en slik folkeavstemning valgte altså å si ja.

I Lillesand sa 2516 personer ja, mens 785 sa nei. Tallene for Iveland viser 399 ja-stemmer og 188 nei-stemmer. I Birkenes sa 830 personer ja til overflytting til Vest, mens 552 stemte imot dette.