KRISTIANSAND: – Eiendomsskatten er egentlig en skatt som vi er påtvunget av sentrale myndigheter. Den skal reduseres slik at det blir merkbart for den enkelte innbygger. Per første januar 2012 tar vi inn 258 millioner kroner i eiendomsskatt. Selv om vi får flere innbyggere som betaler eiendomsskatten skal dette tallet ikke økes i den kommende fireårs perioden, sier Hans Otto Lund (H).

LES OGSÅ: Her kvitter Sørensen seg med ordførerkjedet

Stiller krav

I dag var han med på å legge fram et politisk grunnlagsdokument for kommende bystyreperiode. Det er partiene Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet som står bak dokumentet. Mye handlet om økonomi.

– Kommunens disposisjonsfond skal bygges opp. Det skal settes en maksimal grense for kommunens lånegjeld og det skal settes et minstekrav til kommunens driftsinntekter, sier Lund.

Privat

Tor S. Utsogn (Frp) er ny leder av Helse – og sosialutvalget. Han varslet nye tider i sektoren.

– Et nytt sykehjem skal planlegges. Vi tar sikte på å bygge og drive dette i regi av ideelle eller religiøse organisasjoner eller i helt privat regi, sa Utsogn.

Han fikk følge av Hans Otto Lund som understreket at det er store behov for varme hender i byen i løpet av de kommende årene.

(Les mer under bildet)

Fra venstre Odd A. Salvesen (Pensjonistpartiet), Hans Otto Lund (Høyre), Arvid Omdal (KrF) og Tor S. Utsogn (Frp), under pressekonferansen i Rådhuset onsdag ettermiddag. De fire offentliggjorde at de ønsker å redusere eiendomsskatten. Foto: Torstein Øen. Foto: Torstein Øen

50 prosent

– Vi må høste erfaringer fra både kommunale og private løsninger. Jeg ser ikke bort fra at om en ti-femten år så vil halvparten av sykehjemmene bli drevet i privat regi, sa Lund.

Mette Gundersen (Ap) har i løpet gått fra å være varaordfører til å bli opposisjonsleder i Kristiansand bystyre. I dagens papirutgave av Fædrelandsvennen gikk hun til frontalangrep på politikken som er varslet fra det borgerlige flertallet.

Mørkeblå

– Dette er en politikk som beveger seg helt ut mot den mørkeblå siden av Høyre. Jeg ser hva som står i det politiske dokumentet, men jeg ser også hva som ikke står der. Det står ingenting her om arbeidet for et fortsatt rikt mangfold i Kristiansand, heller ikke noe om en kommune som skal sikre en god integrering og en trygg hverdag for flyktninger, sier Gundersen.

Ap-politikeren mener det er mye snakk om effektivisering og økonomistyring. Hun savner klare svar på hvordan blant annet bortfall av eiendomsskatt skal dekkes inn over budsjettet.

– Jeg hører de sier at nye innbyggere skal føre til en jevnt lavere eiendomsskatt i Kristiansand, men nye innbyggere betyr også et større behov for tjenester som skole, sykehjem og barnehageplasser. Dette er penger som må finnes et sted, sier Gundersen.

Kjempe hver dag

Hun er også meget kritisk til at Hans Otto Lund mener at det kanskje kan bli aktuelt at halvparten av sykehjemmene i byen skal drives av private om ti-femten år.

– Det er Høyre og Frp-ideologi av tydeligste sort. Vi er helt uenige i denne fremtidsvisjonen og vil bruke hver eneste dag til å bekjempe et slikt standpunkt. Det ber jeg de kommuneansatte om å merke seg, sier Gundersen.