KRISTIANSAND: – Ingen avdelinger i forsvaret er sikre i all fremtid, men denne planen gir oss den forutsigbarheten vi trenger, sier sjef ved Luftforsvarets skolesenter Kjevik oberst Espen Sanna. Sanna kan slå fast at for all militær aktivitet ved Kjevik vil situasjonen fremover være relativt lik slik den er i dag. Faktisk økes aktiviteten noe i 2012. Mens det var mye rabalder da daværende forsvarssjef Sverre Diesen i 2008 la fram sine forsvarsstudier er det langt mer rolig nå.

– Dere frykter ikke at Sundes fagmilitære råd er starten på en ny nedtrapping for Kjevik?

– Rapporten gir ikke noen slike signaler, men det er også. Det er helt umulig å si hva nytt materiell, som innføring av F 35, vil bety for vår fremtid. Men per i dag er vi den beste og rimeligste løsningen i forhold til opplæring innenfor luftforsvaret. Vi leverer kvalitet og dette må videreføres. Slik sikrer vi best vår videre eksistens, understreker Sanna.

Viktig

Sanna peker på at ved Luftforsvarets skolesenter har man en betydelig kompetanse forsvaret ikke har råd til å miste. Mye kompetanse innenfor hydraulikk og elektronikk, kompetanse som er svært attraktiv for oljevirksomheten på Sørlandet.

– Bryter man opp dette miljøet er det langt fra sikkert at alle vil følge med videre til et nytt sted. Den usikkerheten tror jeg også forsvarssjefen har sett.

Forsvarssjef Harald Sunde har to ganger besøkt Kjevik i forbindelse med utarbeidelsen av de fagmilitære råd.

– Jeg opplever at vi har hatt en meget god dialog med ham om veien videre. Derfor kom ikke hans konklusjoner i forhold til vår drift som noen overraskelse på oss.

Har kapasitet

– Hva tenker dere rundt at avtalen fra 2008 om at rekruttskolen for luftforsvaret skulle flyttes fra Madla til Kjevik ikke følges opp?

– Forsvarssjefen peker på at det ikke er økonomisk forsvarlig å flytte denne hit, og det forholder vi oss til.

– Men dere har kapasitet til å ta imot rekruttskolen.

– Her er forlegninger, forpleining og øvingsfelt på plass. En eventuell rekruttskole ville betydd noen flere arbeidsplasser for oss.

Usikkerhet rundt F 35

Fremtiden for Kjevik, er slik Sanna ser det, er svært avhengig av hva nytt materiell fører med seg.

– Vi kjenner ingen ting til vedlikeholdskonseptet for F 35. Det flyet betyr en helt annen teknologi og kanskje behov for helt andre løsninger. Men her er ingen ting landet, understreker Sanna.

– Men vi kommer til å gi alt for fortsatt å være skolesenter for luftforsvaret. Vi har kompetansen, vi har et viktig skytefelt på Evje, og den tekniske biten henger nøye sammen med befalsutdannelsen. Derfor skal vi fortsatt levere kvalitet, lover Sanna.