VENNESLA: – Det har vært en lang og tøff ventetid. Sånn sett er vi glade for at rettssaken nå starter, sier Odd Steinar Johansen til Fædrelandsvennen.

Tidligere KFOR-offiser, Kenneth Andresen.

Odd Steinar Johansen er redd broren skal få en urettferdig rettergang, og sier han frykter en «rettsfarse».– Vi er svært bekymret for rettssikkerheten til min bror, og vi har etterlyst konkret, juridisk hjelp fra norske myndigheter, i det som for oss fremstår som et kaotisk og rotete rettssystem, sier Odd Steinar Johansen.

— Overbelastet rettsapparat

Rettssystemet i Kosovo består i dag av både lokale dommere, og medhjelpere fra EU-systemet. Odd Steinar Johansen kritiserer den norske ambassaden i Kosovo, og mener den fengslede broren ikke har fått nok juridisk hjelp.

Den tidligere KFOR-offiseren, kristiansanderen Kenneth Andresen kjenner Kosovo godt. Like etter Balkan-krigen deltok han som presseoffiser i de fredsbevarende KFOR-styrkene. De siste årene har han fulgt landet tett gjennom arbeidet med en doktorgradsavhandling.

— Jeg skjønner at Johansens familien er fortvilet. Eksempelvis er korrupsjon blitt et enormt problem i Kosovo den siste tiden. Jeg har ikke dekning for å si at korrupsjon foregår i rettssystemet, men kan heller ikke avvise det, sier Kosovo-kjenneren.

Helsingforskomitéen: - Følg nøye med!

Den norske Helsingforskomitéen har overvåket og rapportert om situasjonen i Kosovo siden 1989. — Vi har rapportert om flere alvorlige problemer med rettssikkerheten i Kosovo, også i den delen av rettsystemet med internasjonale dommere oppnevnt fra FN, sier rådgiver hos Helsingforskomitéen, Ole B. Lilleås, til Fædrelandsvennen. Han har vest-Balkan og Kosovo som sitt spesialområde.

Lilleås nevner konkret vanskeligheter med å få ut rettsdokumenter, og en stadig utskiftning av dommere. Han mener Johansens familie har en berettiget grunn til å være skeptiske.

— Jeg har ikke grunnlag i egne observasjoner til å kommentere retttsystemets utvikling under EULEX etter at de tok over for FN for to år siden. Utfordringene på rettsektoren er så store at jeg likevel kan si at det er viktig å følge saker i Kosovos rettsystem nøye, sier Lilleås.

- Tror du det foregår korrupsjon i rettssystemet?

— Det er fare for det, og det er grunn til å stille spørsmål ved om dommere er i stand til å motstå et eventuelt press, sier Lilleås.

Ambassaden ikke bekymret

Norges ambassadør i Priština i Kosovo, Sverre Johan Kvale, sier at de observerer situasjonen til Ove Johansen nøye. Han mener derimot rettssystemet i landet må få avgjøre saken i fred. Han er på sin side er ikke i tvil om at Johansen vil få en rettferdig sak.

— Rettsikkerheten i Kosovo ivaretas av EULEX. Jeg ser ingen grunn til ikke på stole på EU i denne sammenheng, sier Kvale til Fædrelandsvennen.