AGDER: — Prevensjon er lett tilgjengelig – det er lett å få tak i kondomer og sjekke seg. Det er derfor bekymringsfullt at man vet man må bruke prevensjon, men ikke gjør det. Norske ungdommer er dårligst i Norden på å bruke kondom, sier Kristin Holen, daglig leder ved Helsestasjonen for ungdom i Kristiansand.

Tidligere i høst meldte NRK at det har vært en økning i antall klamydiasmittede i aldersgruppen 20 til 24 år ved helsestasjonen i forhold til samme periode i fjor. Nå har enda flere testet positivt. Nesten 50 smittede er registrert i september og oktober, mot 33 i samme periode i fjor.

— Det er en del som tenker at de må bruke p-piller for å unngå graviditet, men glemmer kjønnssykdommer, sier Holen.

Stor økning de siste to årene

Det er laboratoriet ved avdeling for medisinsk mikrobiologi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand som analyserer alle klamydiaprøver fra godkjente helseforetak og leger i Agder-fylkene. Tall fra dem, som fvn.no har fått tilgang til, viser at det i perioden august til oktober i år ble avlagt 286 positive klamydiaprøver, av 3356 analyserte prøver. I fjor var det 323 positive av 3371 avlagte tester i samme periode, altså har det vært en svak nedgang i antall tilfeller i år i forhold til i fjor.

Likevel er tallene for i år og i fjor vesentlig høyere enn årene før:

•Fra august til oktober 2009: 92 positive prøver av 3237 tester

•Fra august til oktober 2008: 153 positive prøver av 3526 tester

•Fra august til oktober 2007: 121 positive prøver av 3248 tester

•Fra august til oktober 2006: 146 positive prøver av 3062 tester

19 på samme dag

Også ved Helsestasjonen for ungdom i Arendal er inntrykket at det er flere som tester seg for klamydia i år enn i fjor.

— Det er veldig mange som tar prøver. Det kan virke som det er flere i år enn i fjor, sier Siri Årild, helsesøster ved Helsestasjonen for ungdom i Arendal.

Hun nevner at det for to uker siden var 19 personer inne samme dag for å teste seg. Helsestasjonen, som tar imot ungdom mellom 14 og 20 år, har åpent én kveld i uka.

— I snitt er det omkring 10 prøver hver gang vi har åpent, og det er kanskje én til to personer som tester positivt, sier hun.

Flest om høsten

Kristin Holen mener det er flest som tester seg etter studiestart om høsten, og etter nyttår.

— De som kommer til oss, vet de har utsatt seg for en risiko. Det er nok ikke uvanlig at de har vært på fest. Og hvis man bytter sexpartner, bør man teste seg, både jenter og gutter, sier hun.

Også Siri Årild merker økning etter ferier.

— Det er veldig mange etter sommeren, og det kan også ha sammenheng med undervisning på skolene på høsten. Det kan nok også stemme at det er mer på nyåret og etter ferier, sier hun.

— Hvorfor er det sånn?

— Det er jo bare fantasien som setter grenser for hva man tror om det, men de har nok antakelig hatt mer ubeskyttet sex når det er ferie eller fri, svarer hun.

Stabilt på andre helsestasjoner for ungdom

Andre helsestasjoner for ungdom i Agder har ikke merket noen økning i antall klamydiatilfeller.

— Men de fire-fem vi har testet de siste to månedene, har vært positive, sier Kristin Areklett, helsesøster ved Helsestasjonen for ungdom i Lillesand, der de har øvre aldersgrense på 20 år.

Heller ikke Helsestasjonen for ungdom i Søgne, som hovedsakelig tar imot ungdom opp til 20 år, har merket noen negativ trend. Sølvi Merete Ljones, helsesøster i skolehelsetjenesten, peker imidlertid på at ungdommene er dårlige til å beskytte seg.

— Min oppfatning er at det er ganske mye sløvhet når man har nye partnere. Når de bruker p-piller, tenker de at det ikke er så nøye med kondom. Men det er jo lettere å få kjønnssykdommer enn å bli gravid, sier Ljones.

Kristin Holen understreker at alle som bytter sexpartner bør sjekke seg for klamydia.

— Klamydia gir veldig lite symptomer, og gutter merker som regel lite. I verste fall kan klamydia gi nedsatt fertilitet. Kondom er det eneste som beskytter mot kjønssykdommer, sier hun.