KRISTIANSAND: Så mye betyr HM Kong Haralds tilstedeværelse og det at «Hestmanden» endelig er restaurert, at ikke bare krigsseilere fra hele landet kommer. For enkelte er det ingen hindring å måtte fly halve jorda rundt for å delta. Krigsseilere kommer hele veien fra Canada, USA og Filippinene. England, Skottland, Island og Belgia blir også representert

— Det er rett og slett helt fantastisk at nær 20 prosent av de gjenlevende, norske krigsseilerne kommer, sier styreleder i Stiftelsen Hestmanden, Rolf Hugo Williamsen, i en kommentar til at hele 240 av de drøyt 1300 gjenlevende norske krigsseilerne har meldt sin ankomst til Kristiansand 22. november. Da blir lastedamperen D/S Hestmanden døpt liggende ved kai utenfor Kilden med Hans Majestet Kong Harald til stede.

D/S Hestmanden seilte under verdenskrigene, og er det eneste skipet fra det norske statsrederiet Nortraships flåte som er bevart. Derfor har Stortinget vedtatt at det unike skipet skal være et minnesmerke over de norske krigsseilerne. Dåpen markerer at den langvarige restaureringsprosessen er ferdig.

Håndhilser

Mange norske krigsseilere har kjent på manglende offentlig anerkjennelse for sin innsats under Den andre verdenskrig. Men kongefamilien er et unntak. – De har alltid anerkjent viktigheten av det arbeidet sjøfolkene gjorde, sier krigsseiler og ildsjel for restaureringen av DS Hestmanden, Søren Brandsnes.

Arrangørene Stiftelsen Hestmanden, Stiftelsen Arkivet, Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune er overveldet over at så mange som rundt 20 prosent av alle gjenlevende norske krigsseilere kommer til dåpen. I dag er de fleste krigsseilere over 90 år. En liten korreksjon kommer fra Søren Brandsnes: – Noen av krigsseilerne som mønstret på under krigen er ganske unge, kanskje så unge som 85 år.

Dåpen av D/S ”Hestmanden” vil finne sted ved Kilden Teater- og Konserthus i Kristiansand havn tirsdag 22. november kl. 11.00. HM Kong Harald er blant de mange som skal tale under arrangementet.