MANDAL: Fra gårdstunet i Sjøbodveien har ekteparet Magnus og Asbjørg Abrahamsen (begge 71) orkesterplass til bilene som kjører feil.

De fleste er tyske bobiler, men også en og annen trailer har forsøkt seg på avstikkeren fra E 39. LES OGSÅ: Denne veien skaper GPS-trøbbel for sjåfører

LES OGSÅ: Bråstopp for polsk trailer ved Suleskard

Veien begynner med asfalt, smalner av til en grusvei og fortsetter som en bratt bakke opp til golfbanen en snau kilometer lenger bort.

– Det tok en stund før vi forsto årsaken til trafikken, sier pensjonistparet.

Digitale kart

I de fleste tilfellene er det digitale gps-kart som har ledet trafikantene inn på en angivelig snarvei til Skjebstad og videre til Mandal sentrum.

Veien er så vidt farbar for en personbil, men ikke for noe større. For en drøy måned siden så ekteparet en trailer prøve seg.

– De fleste kommer til krysset her før de skjønner at noe er galt, sier Magnus Abrahamsen.

– Vi ser dem ofte snu og kjøre tilbake når vi tar morgenkaffen, tilføyer kona Asbjørg.

(Les mer under bildet)

En av flere feller

Vestre Skogsfjord er i selskap med steder som Vågå i Gudbrandsdalen som såkalt gps-felle, skrev Aftenposten i sommer.

Hovedårsaken er at Norge som et lite land har en lav prioritet hos kartprodusentene. Belanor, et av selskapene som importerer gps-apparater, prøver nå å utvikle egne kart til blant andre trailersjåfører, ifølge avisen.

Fvn.no har tidligere skrevet om større biler som har blitt ledet inn på Kuliaveien og Brokke-Suleskard-veien ved gps-ens hjelp. Begge turene endte galt.

Fikk besøk

– Han var helt fortvilet, sier Vestre Skogsfjord-beboer Laila Kristin Thorstensen om den svenske trailersjåføren som ringte på døra hennes en gang i fjor.

Tungtransporten var lastet med cola som skulle til nærbutikken på Skjebstad nærmere Mandal sentrum. Sjåføren hadde fulgt gps-ens instruksjoner og tatt av ved Vestre Skogsfjord.

– Og dette er raskeste vei, sånn sett, sier Thorstensen.

– Etter noen instruksjoner og en komplisert snuprosess endte svensken opp med å fortsette mot destinasjonen via E 39, minnes hun.