FARSUND: Det er Teknisk Ukeblads lesere og en nedsatt jury som står bak tildelingen av den prestisjetunge prisen, skriver Farsunds Avis. Avisen siterer en glad administrerende direktør Roger Cockroft:

— Dette er en fantastisk nyhet for oss. Det er moro å kunne vise resten av nasjonen det vi allerede vet her nede, at Farsund er ledende på høyteknologisk industri.

Som TU selv skriver i begrunnelsen: "Med nye eiere, stor entusiasme og enestående teknologi, har bedriften klart å etablere seg som leverandør av støpte bildeler til det ypperste sjikt av verdens bilprodusenter".

Hovegrunnen til at Farsund Aluminium Casting (FAC) fikk prisen, er bedriftens unike støpeteknologi. Denne gjør det mulig å støpe komponenter i ett stykke, i stedet for å sveise dem sammen av flere. Presisjonen er på pluss-minus én millimeter. I tillegg er tilgangen på rent aluminium fra Alcoa Lista like i nærheten et klart konkurransefortrinn, nevner Farsunds Avis.

Porsche Panamera

I Teknisk Ukeblad nevnes spesielt bærebroen FAC produserer for Porsche Panamera. Fabrikken er i stand til å levere bærebroen i ett stykke, fremover 34 forskjellige deler.

Denne, samt at bedriften også leverte kritiske komponenter til hjulopphenget i BMW-biler, var viktige grunner til at Farsund Aluminium Casting "gjenoppsto" i 2009. Bedriften, som frem til da het CT Farsund, hadde gått konkurs i januar det året. Det lyktes imidlertid bostyret å finne nye eiere — Cockroft ble selv en sentral aktør.

Bilindustrien, via investeringsselskapet Widro GmbH gikk også inn på eiersiden, skriver Farsunds Avis - den "hadde ikke råd" til miste bildel-kompetansen i Farsund.

Lys fremtid

I dag forteller Cockroft om god ordretilgang — med fem nye bestillinger i sommer. Og ordreboka vokser seg stadig tykkere. Det at FAC fikk prisen for "årets ingeniørbragd" vil bety mye for rekrutteringen av ingeniører til Farsund i tiden som kommer, mener han.

— Priser som dette signaliserer også til flinke folk at vi er et interessant selskap å jobbe for.

— Gjennom denne prisen og prisen vi vant i oktober i fjor, har vi skapt en vinnerholdning. Alt er resultat av mye hardt arbeid, sier Cockroft til Farsunds Avis.