LYNGDAL: Kvelden 2. desember rykket store brannmannskaper ut til Homeland i Lyngdal. Meldingen om brannen kom klokken 19.35. Da de første mannskapene kom frem, var huset allerede overtent. En kvinne og et lite barn oppholdt seg på loftet da brannen startet, skriver Farsunds Avis. De to kom seg ut i siste liten.

— Den raske brannutviklingen er en indikasjon på at det startet i biopeisen, for dette skjedde fort.

Husbrannen utviklet seg så raskt, at brannfolkene kunne lite gjøre for boligen. Slukningen ble derfor konsentrert om å redde en garasje, samt en campingvogn som stod mellom den og husveggen til den overtente boligen.

Siden har politiets krimteknikere gått gjennom branntomten.

Teori om biopeis

— Alt er totalt nedbrent. Det har derfor vært vanskelig å finne brannårsaken, sier politiiførstebetjent Steinar Mydland hos Lyngdal lensmannskontor.

Politiet har likevel en teori om hvor den startet: i biopeisen som stod i stua. De har langt på vei eliminert bort andre alternativer under åstedsunderøkelsen:

— Det var fyrt opp i vedovnen, men den var helt i orden da vi fant den. Vi har også sett på andre årsaker, som fjernsynsapparatet, men jeg tror vi også kan utelukke dét, sier Mydland, og fortsetter:

— Den raske brannutviklingen er en indikasjon på at det startet i biopeisen, for dette skjedde fort, sier politiførstebetjenten til fvn.no.

Farsunds Avis skriver at vitner skal ha hørt et smell fra stua. Til samme avis uttaler Mydland at krimteknikerne ikke har konkludert om brannårsaken, men at "dette er det nærmeste vi kommer".

Husløse

En familie på tre ble husløse etter brannen. Mydland er raskt ute med å påpeke at det ikke er mistanke om straffbare forhold.

Bolighuset var i full fyr da brannvesenet ankom. Foto: Bjørn Åvik

— Saken sendes nå over til juristen, som tar den endelige avgjørelsen. Men det går nok mot henleggelse. Biopeiser er lovlig salgsvare i Norge, sier han. Mydland har i arbeidet med brannen vært i kontakt med med Kripos, som har registrert flere andre branntilfeller med biopeiser andre steder i landet.

Omstridt

Farsunds Avis siterer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på at det fins rundt 50.000 biopeiser av ulike slag i Norge. Det er ingen planer om å forby disse, såfremt de er EU-godkjent. Men det jobbes med å innføre en ny EU-standard på dem, opplyser direktoratet til avisen.

Ifølge NRK, var det fire ulykker med eksplosjoner i bioetanolpeiser i 2010. I samme sak mente brann- og redningsetaten i Oslo at slike peiser var for farlige til å bruke i private hjem.

Oktober i fjor skrev Fædrelandsvennens papirutgave om Hånes-kvinnen Rita Tolfsen, som ble sterkt forbrent etter at biopeisen tok fyr under en hagefest. Hun tok, i likhet med Oslo-brannvesenet, i etterkant til orde for å forby slike peiser.