KRISTIANSAND: 20-åringen, som ikke tidligere er straffedømt, ble mandag dømt for 30 forhold i Kristiansand tingrett. Retten mente at en passende straff er fengsel i ett år og seks måneder, der de seks månedene utsettes med en prøvetid på to år. Han må betale 5.000 kroner i bot, mister førerretten i to år og må betale til sammen 3.113 kroner i erstatning.

Retten mente deler av straffen kunne gjøres betinget siden han etter eget og fra nærmeste families forklaring var svært psykisk nedbrutt i perioden. «Det er mye som tyder på at kriminaliteten har sammenheng med tiltaltes rusbruk i perioden,» mener retten. 20-åringen har nå fått plass på et behandlingssenter.

Dumpet «stjålet» bil

Tirsdag 29. juni i fjor tok 20-åringen en bil fra Songdalen, etter avtale med eieren. Bileieren fikk utbetalt 145.000 kroner fra sitt forsikringsselskap etter «tyveriet».

Bilen endte som delebil til 20-åringens egen bil. Etterpå dumpet han bilen i Øydnavannet i Audnedal, ifølge dommen fra Kristiansand tingrett.

20-åringen innrømmet i politiavhør at han hadde blitt enig med bileieren om at han selv skulle få bilen og kvitte seg med den, og at bileieren skulle få utbetalt forsikringssummen.

«Isolert tilsier dette forholdet rundt 60 dagers ubetinget fengsel,» bemerker retten, som fant det formildende at det ikke var 20-åringen selv som fikk utbetalt forsikringssummen.

Trodde de skulle bli drept på biltur

Et av de andre alvorlige punktene i dommen gjelder trusler mot to andre menn.

I juni i fjor var den dømte hos en 23-åring i Marnardal. Der satt han i en stol mens han fylte magasinet på en maskinpistol samtidig som han sa til 23-åringen «Er du tøff?» eller lignende.

23-åringen har forklart at han sendte en melding til en kamerat og ba ham komme til leiligheten fordi han var redd og ikke ville være alene. Kameraten kom, og like etterpå spurte han 23-åringen og en annen kamerat om de to ville være med å kjøre en tur.

Under kjøreturen skrev 23-åringen «Nå sliter vi» og viste dette til kameraten, som da ble enda mer redd. Maskinpistolen var ladet under kjøreturen, og det var den dømte som kjørte.

«Ved Gangåsvannet ba han de to passasjerene om å gå ut, hvorpå han ba de om å løpe. Like etterpå skjøt han med maskinpistolen slik at han tømte magasinet mot et tre,» heter det i dommen.

«Tiltaltes handlinger og uttalelser og situasjonen for øvrig var egnet til å skape alvorlig frykt hos de to andre for at de ville bli drept eller skadet ved tiltaltes bruk av maskinpistolen,» mener retten.

Enda en skyteepisode

20-åringen er også dømt for en annen hendelse som involverer våpen. Han hadde med seg en ladd pistol til Konsmo sentrum ved 04-tiden søndag 29. august i fjor. Denne avfyrte han minst to ganger i et område der flere ungdommer oppholdt seg.

Et vitne forklarte at han kom bort til den dømte mannen, og at pistolen gikk av mens han snakket med ham, trolig ved et uhell. Vitnet trodde han ble truffet av skuddet. Et annet vitne så et skudd ble avfyrt i asfalten.

Tyveriraid rundt Kristiansand

Mannen er også dømt for en rekke tyverier i løpet av sommeren og høsten i fjor.

I august i fjor stjal han ni våpen, en mobiltelefon, flere motorsager og diverse verktøy og traktordeler fra en bolig i Marnardal. I samme tidsrom klippet han en hengelås på et lager i Audnedal og stjal verktøy og arbeidsredskap.

I oktober brøt han seg inn i en sjøbod i Hæstadneset i Lillesand. Her stjal han diverse verktøy og utstyr, blant annet en gummibåt med motor.

Videre er han dømt for å ha stjålet en ATV i Marnardal, stjålet en lakkeringssprøyte i Songdalen, stjålet en moped fra Audnedal, stjålet eller og brukt to snøscootere i Hægebostad, stjålet en motorsag i Eiken, stjålet en båttilhenger fra Fidjekilen i Kristiansand, stjålet to bilbatterier fra hjullaster fra Konsmo i Audnedal, stjålet diverse verktøy og en gokart fra Søgne, stjålet en båttilhenger fra Søgne, stjålet en motorbåt med en 25-hesters påhengsmotor fra Fidjekilen i Kristiansand, samt stjålet og brukt en skaptilhenger fra Møvik Kristiansand.

Ble oppdaget i Torsteinsneset

6. august i fjor stjal han sammen med to andre en båt med en 100 hestekrefters motor fra Holskogkilen i Kristiansand. Denne kjørte de tre til Torsteinsneset der de forsøkte å bryte seg inn i en fritidsbolig – men ble oppdaget av folk i området. Senere ble de pågrepet av politiet.

Mannen er i tillegg dømt å ha hatt våpen uten tillatelse, for å ha oppbevart 3,5 gram amfetamin i trusa i arresten i Kristiansand, for å ha kjørt uregistrert kjøretøy, for å ha brukt narkotika, for å ha båret våpen på offentlig sted, og for å ha kjørt bil i ruset tilstand.

24 vitner forklarte seg i Kristiansand tingrett. Mannen har allerede sittet varetektsfengslet i 121 dager, og dette kommer som fradrag i fengselsstraffen.