TAR OVER: Ole Ragner Rypestøl er nyvalgt frontfigur for Demokratenes største lokallag. FOTO: Demokratene Foto: Demokratene

KRISTIANSAND: — Send flyktninger tilbake der de kommer fra hvis de begår forbrytelser. Vi kan ikke risikere tilstander her i landet som de vi så i Frankrike i 2005, da vi gjennom mediene bivånte rene gateslagsmål mellom innvandrere og politi, sier Ole Ragnar Rypestøl (71), ny leder for Demokratene i Kristiansand. - Får gjort ting

Rypestøl, bystyremedlem for Arbeiderpartiet i 16 år, meldte seg i 2003 ut av Ap i protest mot Bjarne Uglands comeback som førstekandidat.

Mandag ble han klappet gjennom som Demokratenes nye leder. Inn i sekretærvervet, som han har bekledd inntil nå, ble Hege Kristiansen valgt inn.

— Jeg føler at Demokratene er et parti jeg kan være stolt av. Vi har daglig bred kontakt med grasrota, og det så jeg aldri i min tid i Arbeiderpartiet, sier han.

— Vi tar folk på alvor i Demokratene. Vår gruppe tar for seg konkrete saker og får dem gjennom, slik Vidar (Kleppe, red. anm.) har gjort med saken om barnehjemsbarna, sier Rypestøl.

Fanesakene hans en time etter akklamasjonen er klare: De lavtlønte og fattige i samfunnet må få støtte, de bostedsløse må komme under tak, og innvandringspolitikken må bli mer restriktiv.

Strømsjokk

  • Vi fremmer nå en interpellasjon for å få vite hvor mange bostedsløse vi har, tallene spriker, avhengig av hvem du spør, sier han, og vil jobbe for å hjelpe bostedsløse under tak.

— Det har vært så kaldt ute denne vinteren at flere fryser ihjel. Vi må hjelpe dem til å komme videre i livet, det handler om verdighet, sier Rypestøl.

Han varsler at Demokratene vil komme til å foreslå økt støtte til de lavtlønte dersom strømprisene holder seg høye.

— Folk må skru varmen ned mot frysepunktet, og mange makter ikke å betale de høye strømregningene de nå får i postkassa, sier han, og mener det må ses på muligheter for økte bevilgninger over sosialbudsjettet.

- Send dem hjem

Den nyvalgte lederen poengterer at Fremskrittspartiet og Demokratene står svært nær hverandre i en rekke saker, blant annet norsk innvandringspolitikk.

— Vi må ha litt mer kontroll over våre nye landsmenn, og vi trenger å bli mer restriktive mot folk som kommer for å begå forbrytelser, sier Rypestøl.

Ett av tiltakene er å sende flyktninger som blir domfelt for kriminalitet ut av landet.

— Vi skal hjelpe dem som trenger det, men begår de kriminelle handlinger må vi få dem ut av landet. Vi ser en bølge av prostiusjon, innbrudd, voldtekt og narkotika. De som begår slike ting skal vi ikke ha.

— Ser du noen sammenheng mellom Frp og Demokratenes uttalte holdning til innvandring, og den økende graden av rasistiske holdninger i vår sørlige landsdel?

— Nei, og jeg synes Frp har moderert seg kraftig. Vi har opptakter til rasistiske miljøer, men nazisme og rasisme er en tragisk ting. Det er vel mest unge folk uten livserfaring som lefler med slike ting.

Ikke to folkegrupper

  • Hvordan skal innvandringspolitikken endres for å unngå kriminelle elementer? Må vi engasjere oss sterkere i UNHCR, FNs høykommissariat for flyktninger?

— Altså, vi får dem litt for fort. Det er viktig at de som kommer viser en vilje til å integreres i norsk kultur og norsk levemåte.

— Hva er norsk levemåte?

— Det er å vise respekt for hverandre og samarbeide som likeverdige mennesker.Hudfarge betyr ingenting, alle mennesker er like mye verd. Men vi kan ikke ha to folkegrupper i ett land, kulturelt sett.

Han viser til gatekampene og opprøret i Frankrike i november 2005. — De brant trikker og biler, og det var voldelige opprør. Vi må ikke slippe det så langt at vi får franske tilstander her i landet, advarer han.