KRISTIANSAND: Lagmannsretten har funnet 32 åringen skyldig i trusler, ran, legemsbeskadigelse, og for, som det heter i loven, hensatt en person i hjelpeløs tilstand. Retten betegner et av tilfellene mannen er dømt for som torpedovirksomhet.

To personer var i august 2004 på besøk i lokalene til Bandidos på Mosby. Den ene av disse ble ført inn i garasjen til motorsykkelklubben av blant andre den domfelte 32 åringen. Inne i garasjen ble mannen slått ned bakfra av domfelte. Mannen ble omtåket, falt overende og mistet en kort tid bevisstheten. Han ble deretter tildelt slag og spark som etter rettens oppfatning må karakteriseres som kraftig juling. Deretter ble han brakt inn på klubbkontoret. Mannen var fortsatt omtåket og ute av stand til å forsvare seg, eller ta var på seg selv.

Blåste amfetamin inn i nesa

På kontoret tok den domfelte fra mannen hans mobiltelefon. Deretter ble det blåst amfetamin opp i nesa til mannen for at han skulle kvikne til. En stund senere fikk mannen sammen med kameraten lov til å forlate lokalet med beskjed om ikke å kontakte lege før etter tre dager. Lege ble oppsøkt etter en til to uker.

Lagmannsretten har kommet til at legemsbeskadigelsen som fant sted ikke skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter.

Retten mener at den fornærmede i saken ikke kunne karakteriseres som forsvarsløs i forbindelse med volden som ble utøvet.

Retten skriver at ”foranledningen til volden er etter lagmannsrettens oppfatning at fornærmede i forskjellige sammenhenger hadde gitt uttrykk for å representere Bandidos. Dette ble oppfattet som uakseptabelt av domfelte som var medlem av Bandidos, og volden oppfattes som en avstraffelse. Det er dessuten ikke belyst hva den andre personen konkret gjorde mot fornærmede i garasjen. Det er fremkommet forhold under bevisførselen som trekker i retning av at vedkommende kan ha forhindret at volden ble verre enn den faktisk var. Det er heller ikke bevismessig dekning for at person nr to var innforstått med de voldshandlinger domfelte utførte. Det kan således ikke med sikkerhet legges til grunn at volden ble begått av flere i fellesskap”, skriver lagmannsretten.

Retten legger til grunn at fornærmede ble ranet for mobiltelefonen. Lagmannsretten konstaterer også at den fornærmede hadde behov for legehjelp, men at domfelte forbød ham å ta kontakt med doktor.

Tyveri, vold, trusler og torpedovirksomhet

32-åringen ble også dømt for å ha slått eller sparket en annen mann fra Kristiansand en eller flere ganger i hodet og i tillegg frastjålet denne mannen en bunt med 500— og 1000-kronesedler, to mobiltelefoner, et halssmykke, en lommebk og andre verdigjenstader. Fornærmede i denne episoden fikk et kutt i bakhodet på fem centimeter som ble sydd med fire sting.

En tredje person ble truet med at han skyldte en person 50.000 kroner, og at halvparten måtte betales straks og resten innen 14 dager. Dersom han ikke betalte ville domfelte ”begynne med fingrene”.

Et par uker etter denne hendelsen ble mannen oppsøkt og fratatt flere verdigjenstander. En fjerde person ble også utsatt for trusler om å stjele en bil. Hvis han ikke gjorde dette ville det gå ut over ham selv, moren og broren.

Dømt seks ganger

Den domfelte 32 åringen er tidligere straffedømt seks ganger, hvorav fem ganger i Danmark i perioden fra 1992 til 2003. Tidligere dommer gjelder i hovedsak voldskriminalitet. I desember 2003 ble domfelte utvist fra Danmark for en periode på ti år. Han ble løslatt fra soning 1.mars 2004 med en prøvetid på to år og en resttid på 764 dager. I april 2005 ble 32 åringen dømt til fengsel i tre år og tre måneder i Kristiansand tingrett for de forhold som han da ble funnet skyldig i, men som han anket til lagmannsretten. Påtalemyndigheten hadde bedt om fem års forvaring med en minstetid på tre år og tre måneder.

Lagmannsretten mener at betingelsene for forvaring ikke er tilstede, og at personlige forhold for den domfelte kan tyde på at det ikke er nærliggende fare for at 32 åringen vil begå slike forbrytelser som han nå er domfelt for.

Retten mener likevel det er tale om grov og alvorlig kriminalitet hvor det er nødvendig med en streng reaksjon. Forbrytelsene er begått kort tid etter utvisningen fra Danmark, der han også var dømt for grov vold.