KRISTIANSAND: Mennene er også dømt til å tilbakebetale ransutbyttet på 403.000 kroner til banken.

Strafferabatt

Begge mennene erkjente straffskyld da hovedforhandlingen ble holdt i tinghuset i Hokksund for omkring én uke siden. Innrømmelsen har gitt de to mennene strafferabatt. I rettspapirene går det fram at mennene trolig ville blitt idømt fem års fengsel dersom de ikke hadde tilstått.

Mennene er også dømt for ranet av Sparebanken Øst sin filial i Krogstadelva i august 2005. Dette ranet inngår også i straffeutmålingen.

Den ene av de tiltalte nektet befatning med dette ranet, men begge ble dømt. Politiet hadde blant annet gjennomført telefonavlytning som knyttet begge til ranet av Sparebanken Øst.

Under ranet i Krogstadelva fikk ranerne med seg 291.000 kroner. Dette ransutbyttet må også de to tilbakebetale. Forsikringsselskapet IF skal ha 233.000 kroner, mens Sparebanken Øst skal ha 58.000 kroner.

Væpnet ran

Under ranet i Kristiansand truet de to mennene til seg ransutbyttet i flere valutaer ved å rette en pistol mot to bankansatte. Også kunder i butikken ble truet til å legge seg ned på gulvet.

Mennene har forklart at våpenet ikke var ladd, men at det var patroner i magasinet. Dette mener retten er straffeskjerpende.

— Ranene medfører en fare for de personer som er tilstede, særlig gjelder dette ranet i Kristiansand, hvor det ble brukt et ladd, men riktignok ikke skuddklart våpen, skriver retten.

Selve ranet tok omkring tre minutter, og begge ranerne hadde finlandshetter på seg.

— Ranet anses grovt fordi det foruten å være nøye planlagt, også ble benyttet skytevåpen, samt på grunn av størrelsen på det borttatte beløpet, skriver retten.

Parkeringshus

Til retten forklarte de to mennene at de kjørte til Kristiansand i en stjålet Audi A6, som også ble benyttet under ranet.

Da mennene var kommet til Kristiansand, kjørte de til banklokalet i Vestre Strandgate, parkerte utenfor og gjennomførte ranet. Etterpå satte ransmennen seg i Audien, kjørte til parkeringshuset i Reinhardtsenbygget i Elvegata, og tømte et brannslukningsapparat inne i bilen for å slette alle spor. Ransbilen ble senere på kvelden funnet av politiet.

Fra parkeringshuset syklet ransmennene opp langs Otra på to sykler som var stjålet i Drammens-området dagen før. Et stykke oppe langs elva, skilte de lag og avtalte å møtes på en restaurant i Kristiansand på ettermiddagen.

Etter restaurantbesøket satte de seg på henholdsvis toget og bussen til Oslo. Sent på kvelden møttes de på et hotell i Oslo.

Anker ikke

Forsvarer til den ene av de to ransmennene, Espen Wangberg, sier til fvn.no at hans klient mest sannsynlig ikke ønsker å anke dommen. Wangbergs klient ble idømt fire års fengsel.

— Dommen er omtrent som forventet. Han har fått brukbar strafferabatt for å ha tilstått begge ranene. Enkelte forhold skulle vi selvfølgelig ha ønsket talte for en litt mildere dom, men alt i alt er jeg fornøyd, sier Wangberg.

Wangberg opplyser at hans klient ønsker å fortsette vareteksfengslingen inntil han kan begynne å sone dommen.

— Han ønsker å gjøre opp, og komme seg videre med de planene han har for skole, sier Wangberg.

Det har ikke lyktes fvn.no å komme i kontakt med den andre ranerens forsvarer.

Begge de to ransmennen er tidligere domfelt for både volds- og vinningsforbrytelser. Den ene 24-åringen er i tillegg dømt for dopingforbrytelser.