Se intervju med Brandsdal KRISTIANSAND: Einar Øgrey Brandsdal lanserte i dag ideen om å bygge en gigantisk Jesus-statue ved inngangen til Kristiansand.

— Landets neste dronning kommer fra Kristiansand, men det blir kanskje litt drøyt å lage et landemerke over henne på dette tidspunktet. Jesus har vært en naturlig del av sørlandskulturen gjennom mange hundre år, og dette burde vi krone med et ruvende og severdig landemerke ved porten til Kristiansand by, sier Øgrey Brandsdal i en pressemelding.

Vil ha med seg kommunen

Øgrey Brandsdal mener prosjektet vanskelig kan bli virkelighet uten hjelp fra kommunen, som han håper blir med på prosjektet.

— Dette prosjektet blir ikke realisert uten at kommunen deltar. Ved siden av penger handler det jo også om politiske vedtak, sier han.

Prosjektet kan dermed like godt forbli på idéskissen. Politikere som fvn.no har snakket med, er nemlig svært delte i spørsmålet.

Kristiansands påtroppende ordfører Per Sigurd Sørensen, er den som går sterkest imot statuen.

— Det blir totalt uaktuelt. Jeg tror at jeg her og nå kan si at det ikke kommer til å bli bygd en Jesus-statue på denne beliggenheten, sier Sørensen, etter at han har sett illustrasjonen av den ruvende statuen ved Varoddbroa.

Frp sier ja

Fremskrittspartiet varsler imidlertid kamp, og støtter ideen til Einar Øgrey Brandsdal.

— Jeg synes dette er en utrolig bra idé. Jeg kan heller ikke se noen bedre plassering enn ved Varoddbroa, sier Steinar B. Andersen, nestleder i Kristiansand Frp, til fvn.no.

Han tror planene kan gjennomføres, til tross for den kommende ordførerens nei.

— Jeg kommer til å ta dette opp i gruppen til Frp. Jeg har også snakket med andre i partiledelsen som mener dette er en god idé. Men, som Øgrey Brandsdal også sier, må politikere og private aktører bidra sammen. De har jo klart det i Rio.

— Blir dette en ny kampsak for Frp?

— Om det blir en ny hovedkampsak vet jeg ikke, men vi vil prøve å få det til, sier Andersen.

Venter motstand fra skeptikere

Lederen av Kristelig Folkeparti i Kristiansand, Arvid Omdal, vil verken svare ja eller nei.

— Jeg må innrømme at dette er en tanke jeg ikke har tenkt før. Jeg er positiv til tanken om å markere Jesus på Sørlandet, men om det skal gjøres i form av en svær statue, er noe helt annet. Jeg vil ikke ta stilling til dette nå, men hvis det blir en aktuell sak må vi ta det opp i partiet, sier Omdal.

Leder for KrFs bystyregruppe, Jørgen Kristiansen, vil heller ikke ta stilling til om forslaget fra Øgrey Brandsdal bør gjennomføres.

— Det er et artig påfunn. Men vi er et protestantisk land, ikke et katolsk, og har derfor ikke noen tradisjon for Kristus-figurer, påpeker han.

Per Sigurd Sørensen tror ikke Sørlandet trenger noen Jesus-statue for å markere at Kristiansand er bibelbeltets hovestad.

— Vi skal markere oss ved å representere vår egenart på andre måter, sier han.

Brandsdal Øgrey regnet med å møte motstand fra enkelte skeptikere, som han trodde kom til å sette kaffen i halsen.

— Akkurat det har han nok helt rett i, sier Sørensen.