OSLO: – Jeg føler meg helt sikker på at dette går bra. Forsvarssjefen har gjort slett arbeid, sier stortingsrepresentanten til Fædrelandsvennen.

Etter mange måneder med spekulasjoner ble det i går kveld klart at forsvarssjefen vil foreslå å skrote MTB-ene fra Umoe Mandal. NRK offentliggjorde deler av forsvarsstudien, der det heter at det «ikke er funnet rom for å videreføre Skjold-klasse MTB».

LEI OMKAMPER.

Forsvarets ledelse mener det ikke er behov for de seks MTB-ene som til sammen vil koste fem milliarder kroner. Kritikerne av prosjektet mener det var distriktspolitiske – og ikke militære – hensyn som lå til grunn da vedtaket om bygging i sin tid ble fattet.

Men det er Stortinget som har siste ord når saken kommer dit til våren. Og Klungland er ikke i tvil om at MTB-ene vil gjøre sin tjeneste for Forsvaret.

– Så lenge jeg har vært med i politikken har vi hatt denne kampen med forsvarssjefen. Han kjører de samme omkampene om— og om igjen. Dette er slett arbeid fra hans side, og nesten så jeg ikke tar det seriøst, sier Klungland.

– Så kampen er allerede vunnet?

– Jeg føler meg sikker på utfallet. Men samtidig må man alltid mobilisere for saker i politikken. Det skal vi også gjøre denne gangen.

FRP-STØTTE.

Og Ap-representanten kan regne med støtte fra Henning Skumsvoll (Frp), som sitter i forsvarskomiteen.

– Jeg kommer til å stå på for at båtene skal ferdigstilles og få penger slik at de kan brukes, sier Skumsvoll.

– Men Forsvaret vil jo ikke ha dem?

– Sjøforsvaret vil ha dem. Og selv om det var politikerne som bestemte at de skulle bygges, må vi jo ha en viss forutsigbarhet. Man kan ikke bare skrote båter til fem milliarder kroner før de er ferdige, sier Skumsvoll.

– STÅR FRITT.

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide (Ap), var i går kveld knapp i sine kommentarer.

– Forsvarssjefens innspill er viktig, men bare ett av flere innspill. Både i forhold til MTB-ene og andre anlegg står vi helt fritt, sier Barth Eide.