MANDAL: Fredriksen fikk katten da hun var seks år gammel, og har vært matmor for den sorthvite langhårete skjønnheten i alle de 21 årene den har levd. Og selv om Lasse er gammel, er han fortsatt like sprek.

— Den holder seg veldig godt. Frisk og rask, og spiser godt, sier Fredriksen til Lindesnes Avis.

Sjeldent høy alder Lasse er uten tvil et unikum grunnet sin høye alder, og Bodil Eikeseth, leder av Norsk Huskattforening synes kattens historie er svært interessant.

— Det er ikke vanlig at katter blir så gamle. Genene må være gode for at de skal leve så lenge, men det er like viktig med godt stell. Dessuten skal en katt ha flaks når han gjennom så mange år unngår ulykker, sier Eikeseth til lokalavisen.

Spiser fisk og skalldyr Ukastrerte hannkatter lever ofte kortere enn kastrerte. Da Lasse ble kastrert ble han mye roligere, noe matmor er svært fornøyd med. I tillegg til godt stell, har hun også vært bevisst på hva katten spiser. Lasses meny består mye av fisk og skalldyr, og han forstår ordet "fisk", og kommer løpende hver gang Fredriksen roper det.

Lasse var tidligere en ivrig jeger, men nå synes han det er mer behagelig å få maten sin servert. Han har har aldri vært syk, men har av og til pådratt seg noen flenger og kutt i slåsskamp med andre katter.

Vil ikke flytte pus Fortsatt er han opptatt av å markere sitt område på Ime i Mandal, og hver gang det kommer nye katter i nabolaget er Lasse på plass og sier ifra hvor han regjerer. Han er svært hjemmekjær, og når matmor flytter til ny bolig på Østre Skogsfjord om ikke lenge, vil hun at katten skal bli igjen på Ime.

— Jeg vil gjerne at han skal få bli her. Her i Askeveien hvor han har bodd i 21 år. Katter blir veldig stedbundne, og hvis vi tar ham med oss til Skogsfjord er jeg redd han vil forsøke å gå tilbake til Ime. Da er han utsatt i trafikken, sier Fredriksen.

Og hun har allerede avtalt med de nye leiboerne at de skal ta seg av gamle Lasse når hun flytter.

Har du en eldre katt? Send inn ditt tips til nyheter@fvn.no