KRISTIANSAND: Stram økonomi gjør at ledelsen i Norges Blindeforbund ønsker å åpne opp for medlemskap også for seende, melder NRK Sørlandet. Hittil er det kun blinde og svaksynte som har fått medlemskap.

— Vi er svært uenige om dette innad i forbundet. Derfor er forslaget sendt ut på høring til fylkeslagene. Vi er en av de få organisasjonene for funksjonshemmede som fortsatt holder strengt på at medlemskapet skal være knyttet til funksjonshemming, sier generalsekretær i Norges Blindeforbund, Gunnar Haugsveen, til fvn.no.

Mister 30 millioner

Bakgrunnen for forslaget er at forbundet mister betydelige inntekter fra spilleautomater fra 1. juli. Riktignok får de kompensasjon fra Norsk Tipping, men Haugsveen opplyser at inntektene blir langt mindre framover.

— Vi får totalt en nedgang fra 50 millioner kroner i 2005 til i underkant av 20 millioner kroner når kompensasjonsordningen trer i kraft for alvor i 2009. Det er mye penger som gjør at vi må tenke nytt, sier han.

Selv går han inn for å løsne på medlemskapsreglementet, men understreker at det er landsmøtet i slutten av august som skal ta den endelige avgjørelsen.

Norges Blindeforbund har i dag 6000 medlemmer i Norge. Om lag 200 av disse befinner seg i Vest-Agder, mens halvparten av det igjen utgjør fylkeslaget i Aust-Agder.

Økonomisk

— Dette har et økonomisk motiv. Det er ikke til å stikke under en stol. Vi vil få mer tyngde dersom vi får flere medlemmer. Vi vil nok ikke få mer driftsstøtte fra staten. Tilskuddet gis ut fra antall funksjonshemmede medlemmer. Men vi kan få mer inn i medlemskontingent, og vi kan få mer støtte til ulike former for lotteri. Vi kan søke om en viss økonomisk øvre ramme for å holde lotteri og bingo, noe som blant annet henger sammen med medlemstallet, sier han, og legger til:

— Jeg ser også andre synergieffekter som at pårørende kan få en nærmere tilknytning til organisasjonen, og at terskelen senkes for for folk som kan ha nytte av å være medlemmer.

Fylkeslaget i Vest-Agder frykter imidlertid at interessen for forbundet kan bli mindre dersom forslaget vedtas. Av 29 stemmeberettigede var det kun to som stemte for da fylkeslaget nylig hadde årsmøte. Også i Aust-Agder går man mot forslaget.

- Svekker engasjementet

— Det er et vanskelig spørsmål. Det som ble avgjørende for oss var at vi tror engasjementet blant blinde og svaksynte svekkes, sier Torleif Sørtveit, leder i Norges Blindeforbund i Vest-Agder, til fvn.no.

— En annen ting er at de som er seende neppe vil engasjere seg i saker for de blinde slik som de blinde gjør, sier han.

— Hva med det økonomiske motivet?

— Vi tror ikke det vil bli den store tilstrømningen av nye medlemmer, men noe blir det sikkert. Alt vi arrangerer, subsidierer vi. Så hvis vi får flere medlemmer, og mer penger inn, vil det også gå mer penger ut, sier Sørtveit.

På landsbasis går ifølge Haugsveen halvparten av fylkeslagene mot.