VÅGSBYGD: Møtesalen i Vågsbygd Samfunnshus var fullsatt da prosjektleder Asbjørn Heieraas fra Statens vegvesen informerte innbyggerne om den nye veien i går kveld.

For 1, 1 milliarder kroner får Vågsbygd en miljøvennlig firefeltsvei med nesten bare tunnel. Byggestart er beregnet til andre halvdel av 2008. Fædrelandsvennen skrev i slutten av august om veialternativet som Statens vegvesen har som klar favoritt. Fordelen med alternativet er at det fanger opp nesten all trafikken som i dag passerer Kjosbukta og Auglandsbukta.

En virtuell reise Prosjektleder Heieraas gikk også gjennom de seks andre alternativene for veiplassering, men konsentrerte seg om den anbefalte traseen. Innbyggerne fikk blant annet være med på en virtuell reise på den nye veien og virket fornøyde med det de fikk se. Mange var naturlig nok opptatt av støy og anleggsarbeid. Prosjektleder Heieraas påpekte at det er strenge krav til støyskjerming på nye veier. Han mente heller ikke at anleggsarbeidet vil by på store problemer. Dette til tross for at den nye veien skal legges oppå eksisterende vei på store deler av strekningen.

— Byggingen av Oddernesveien er et godt eksempel på hvor smidig dette kan gå. Der passerte 40.000 biler hvert døgn, sa Heieraas.

Lettere kaos Byggingen av den nye veien fra Hannevika til Lumber tar anslagsvis to og et halvt år å bygge ut.

— Hvordan er det mulig å bruke to år på å bygge halvannen kilometer vei, lurte en av de fremmøtte på.

— Å bygge ny vei oppå den eksisterende gjør at ting tar tid, svarte Heieraas.

Han mener anleggsperioden vil foregå på samme måte som dagens bygging ved Lumber.

— Her blir det en periode med lettere kaos, sa han og pekte på området hvor veien dukker opp i dagslys mellom Blørstad og Lumberkrysset.

Politikerne skal gjøre endelig vedtak om trasévalg ved årsskiftet 2006/07. Deretter starter arbeidet med reguleringsplan. Det skal være ferdigstilt neste høst. Bygging av første etappe starter tidligst andre halvår i 2008. Neste etappe, fra Lumber til Langenesveien ved Kjos, er foreløpig tidfestet til etter 2023.