SONGDALEN : — Stasjonen her på Mjåvann ligger veldig godt plassert i forhold til alle som bor på vestsiden av Kristiansand - i Vågsbygd, Vestheiene, Tinnheia og så videre, opplyser daglig leder Sigurd Tvedt i Renovasjonsselskapet for Kristiansandsregionen (RKR).

Hver lørdag, spesielt om våren, har det vært lang kø av biler med tungt lastede tilhengere til gjenvinningsstasjonen i Randesund. Men med kveldsåpent på Mjåvann fra mandag til torsdag, håper man å lette på trykket over Varoddbroa.

— Her på Mjåvann kommer det aldri til å bli kø, garanterer Tvedt.

Miljøgevinst

Den nye stasjonen vil redusere trafikken gjennom Kristiansand sentrum betydelig, anslagsvis 60.000-70.000 færre biler (med tilhengere) per år. Ifølge RKRs beregninger vil kundene spare 600.000-700.000 kjørte kilometer, hvis mange heretter legger turen til Mjåvann.

— Logistikken er helt genial her, mener Bjarte Holthe Aluwini, en av de første brukerne Fædrelandsvennen møter på Mjåvann.

40-åringen fra Nodeland tok fri en hel dag fra jobb for å tømme noen lass. Det var en tabbe, så lenge stasjonen er blitt kveldsåpen.

— Hadde jeg visst dette, trengte jeg ikke ta fri fra jobb. Samtidig ble jeg glad, for da har jeg ikke det samme presset på meg, forteller Aluwini.

Han er i ferd med å tømme farens enebolig i Vågsbygd. To boggihengere bare med papir. Faren har tatt vare på bunker av en herværende regionavis gjennom de siste 40 år. Snakk om å samle på søppel.

Fleksibelt

Tidligere har man måttet levere avfall innenfor egen kommunegrense. Nå er grensene opphevet for søppeltransporten mellom Kristiansand, Vennesla, Søgne og Songdalen.

— Nå kan du kjøre til Randesund om du bor i Vennesla, og det passer bedre, forklarer Sigurd Tvedt.

Man håper halvparten av kristiansanderne, i tillegg til songdøler og Søgne-folk, vil velge den kveldsåpne stasjonen på Mjåvann.

— Dette blir et veldig fleksibelt og godt tilbud, og man slipper å stå opp grytidlig lørdag morgen, bemerker John Svendsen, ansvarlig for gjenvinningsstasjonene i RKR.

Samtidig er tilbudet blitt noe dårligere i Søgne, der man reduserer fra tre til to dager for stasjonen i Linnegrøvan. På Støleheia i Vennesla blir det kveldsåpent mandag og onsdag, i Randesund fortsatt på torsdager.