OSLO: Kjersti Larsen fra Kristiansand er jurist og vitenskapelig assistent ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo. Hun mener Dvergsnes skole har gått for langt når de forbyr elevene å stå når de tisser.

— Så vidt jeg kan se har skolen fremmet ståforbudet gjennom ukeplanen. Det har de ikke lov til å gjøre, sier Larsen.

— Dersom skolen ønsker å opprettholde forbudet må de endre ordensreglene og innlemme forbudet der. Slik kan de få hjemmel i opplæringslovens paragraf 2.9, som regulerer ordensreglementet. Så her er det snakk om prosedyre - dette kunne vært gjort på en bedre måte, mener juristen.

Må begrunnes saklig Professor ved samme institutt, Henning Jakhelln, er av samme oppfatning.

— Skolen kan ikke nekte elevene noe slikt uten at det står i ordensreglementet. De kan lage tilføyelser til dokumentet, men det krever en begrunnelse som er av saklig art, sier Jakhelln.

— Dersom de kan begrunne forbudet med hygieniske hensyn, kan de muligens ha sitt på det rene. Men jeg sier ikke at de har det, understreker Jakhelln.

Inngrep mot elevenes rettigheter Kjersti Larsen skriver for tiden på en oppgave hvor hun tar for seg nettopp skolens inngrep mot elevenes rettigheter. De siste dagenes debatt går rett inn i tematikken. Larsen har fulgt den nøye og kommer til å ta for seg problemstillingen i sitt arbeid.

Her tar hun også for seg skolene som inndrar elevenes kameramobiler, Oddemarka skole som forbød symboler som vitnet om gjengdeltakelse, og skolen i Grimstad som puttet oransje T-skjorter på jenter med bare mager.

— I osloskolen har vi også problemstillingen rundt hijaben. Eksemplene er mange. Det interessante er å se hvor grensa går. Når går vi for langt inn i individets rettigheter, utdyper Larsen.

Truer skolemiljøet? - Det er mange momenter som må vurderes. Blant annet har vi fått en ny paragraf som gir elevene rett til et godt fysisk og psykososialt skolemiljø, som fremmer helse, trivsel og læring.

— Vi må spørre oss hva det gjør for trivselen å bli nektet å stå når man tisser. Et alternativ til å nedlegge et forbud er å legge til rette for at guttene som vil stå, kan stå. Det ville vel være det optimale, også i forhold til skolemiljøparagrafen. Men det vil kreve at de gjør om på fasilitetene, og her kommer spørsmålet om ressurser inn, sier Kjerstin Larsen.