STAVANGER: Aktoratet avsluttet i dag, fredag, sin prosedyre mot de 13 Nokas-tiltalte med å legge frem påstandene om straff for hver enkelt.

Åtte av de tiltalte i Nokas-saken bør få fengselsstraffer fra 6 til 21 år, mener aktoratet. Arendalitten Erling Havnå, som også er tiltalt for ranet av Postens brevsenter i Oslo, er den av de tiltalte som nå risikerer 21 års fengsel.

Alf Henrik Christensen fikk påstand om 18 år. Christensen var i Stavanger ransmorgenen, men hevder han ikke hadde noe med ranet å gjøre. Aktoratet har lagt vekt på at han har hatt mange turer til distriktet i tiden før ranet, at han har kjørt biler som stemmer overens med biler brukt under ranet, og at han har holdt tilbake opplysninger i de første avhørene.

Forvaring for fem

Aktor, statsadvokat Arild Dommersnes, ba som ventet om forvaringsdom for David Toska, Kjell A Schumann, Ridvan Halimi, Metkel Betew og Thomas Thendrup. En forvaringsdom vil i praksis si at den dømte blir sittende inne på ubestemt tid.

Før Dommersnes la frem påstandene om straff, la han betydelig vekt på ranets omfang og alvorlighet for å begrunne hvorfor ranet faller inn under typen ran som kan dømmes med lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

— Dette er uten tvil Norges mest brutale ran, selv om dette er en beskrivelse man skal være forsiktig med å bruke. Det er uomtvistelig slike ran som er tiltenkt lovens strengeste straff. Om det ikke skal brukes ved dette ranet, så hvilke? Hvilke ran skal det brukes ved da? spurte Dommersnes og så rett på dommerne.

- Militær fremgangsmåte

Han begrunnet dette videre med antall ranere, bruken av et stort omfang våpen, at det ble avfyrt skudd og den militære fremgangsmåten ranerne tok i bruk.

— Dette tyder på et ran som er tiltenkt et helt annet scenario enn det David Toska har beskrevet. De tok helt klart høyde for å møte motstand med våpenmakt som de både var fysisk og psykisk forberedt på å ta i bruk, sa han.

— Det var ikke bare politifolk som var i fare denne dagen, men også resten av byens befolkning, sa statsadvokaten.