Maimana/Oslo: – En menneskemengde på cirka 200-300 personer angrep ISAF-leiren i Maimana. Demonstrantene kastet stein og har brutt seg gjennom porten. Vi har også fått meldinger om at materiell er satt i brann inne på det militære området, sier kommandørkaptein Thom Knustad ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter til NTB.

To norske soldater ble lettere skadd da de ble truffet av steiner, opplyser Forsvaret. 33 norske soldater samt en norsk sivil politimann oppholdt seg i leiren da den ble angrepet. Angrepet skjedde rundt klokka 7.30 norsk tid.

20 nordmenn

– Vi har nå bedt om støtte fra ISAF-hovedkvarteret i Kabul i form av en utrykningsstyrke og jagerfly, sier Knustad. Jagerflyene har allerede fløyet over leiren og avfyrt varselskudd for å avskrekke demonstrantene.

Det er også brukt tåregass (CS-gass) og gummikuler for å sikre ISAF-styrken.

– Hærens Styrker i Troms har etablert kontaktsenter for pårørende, hvor pårørende kan ta kontakt for informasjon om sine nærmeste. Dette nummeret er 815 73 520 eller 62 40 81 90, opplyser Knustad.

Han kan foreløpig ikke bekrefte meldinger fra internasjonale nyhetsbyråer om at en demonstrant er drept og fem andre skadd i angrepet på ISAF-leiren. Han kan heller ikke si om det medfører riktighet at demonstrantene kastet håndgranater mot soldatene, slik guvernøren i området tirsdag formiddag uttalte.

Det er et såkalt Provincial Reconstruction Team (PRT) som holder til i Maimana. PRT-teamet er en del av den NATO-ledede ISAF-styrken i Afghanistan. Maimana er provinshovedstad i Faryab-provinsen, som grenser mot Turkmenistan. Byen ligger på 870 meters høyde, og har rundt 70.000 innbygere.

Støtte sentralstyret

PRT-teamene er små enheter som består av militære ISAF-styrker og sivile aktører som FN og lokale og internasjonale hjelpeorganisasjoner. I Maimana består PRT-teamet av om lag 100 soldater fra Norge, Finland og Latvia. Styrken ledes av oberstløytnant Bjørn Arild Siljebråten. Norge overtok ansvaret som ledende nasjon etter Storbritannia 1. september 2005. – PRTs hovedfunksjon er å understøtte det valgte sentralstyret i Kabul, den afghanske nasjonale arme og det afghanske nasjonale politiet, opplyser Forsvaret.

Teamet arbeider også for avvæpning av illegale grupper og for å bekjempe narkotikavirksomhet og makten til de regionale krigsherrene i landet.