KRISTIANSAND: — De er helt ville etter frukt og grønnsaker, begge to. Vi må faktisk sette det høyt oppe så de ikke får fatt i det, ellers går de og spiser cherrytomater hele tiden, sier mamma Britt Gjermundnes og pappa Bjørn Erik Lie fornøyd.Det er tirsdag ettermiddag, og som vanlig samles familien Gjermundnes/Lie til middag hjemme på Strai. I dag står hjemmelaget fiskegrateng på bordet, sammen med poteter og raspet gulrøtter. På Susannes tallerken ligger det mest gulrøtter.- Vi kan belønne dem med at de skal få resten av gulrøttene hvis de er flinke og spiser opp maten, flirer foreldrene. Fokus på kosthold

Mye av dagens mat inneholder store mengder sukker, og for mange barn er ikke godteri kun forbehold lørdagen lenger. Derfor ønsker Pedagogisk Lekesenter å sette fokus på sunt og riktig kosthold for barn, ved å arrangere et temamøte i Byhallen i kveld. Møtet har fått tittelen «Søte barn og gode vaner».- Vi ønsker å ta opp temaet og gjøre foreldrene litt mer bevisste. Det skal ikke være et moraliserende møte, men vi ønsker bare at folk skal tenke litt på at de kan forandre vanene de har, forklarer Helen Stabell, en av de pedagogiske lederne ved lekesenteret.På møtet skal Vegard Nilsen, overlege ved medisinsk avdeling på Sørlandet Sykehus Kristiansand, snakke om kosthold, sykdommer og bevegelse.- Vi spiser mye sukker, vi får gjennomsnittlig i oss 40 kilo sukker i året. I 1960 drakk vi 17 liter brus i året, i 2003 var tallet 131. Det er en skummel trend, og det er unison enighet om at den typen sukker er den formen vi helst bør unngå, forteller Nilsen. Kostholdet gjør oss sykere

Selv om vi har blitt flinkere til noen ting, som å få i oss mer frukt og grønt, er det ingen tvil om at vi bør bli bedre også på andre områder. Konsekvensen av kostholdet er at vi pådrar oss sykdommer.- Vi spiser gjennomsnittlig ni kilo sjokolade i året. Vi skal ikke mange tiår tilbake før det bare er to-tre kilo. Hvis folk er villig til å reversere litt slik at vi går tilbake til slik vi levde for en kort tid siden, så vil en hel del av helseproblemene vi sliter med forsvinne, sier han.Han tror det er viktig at foreldrene går foran som gode eksempler.- Barna lærer å spise av de voksne, vi er forbilder for dem. Jeg synes barnehagene er gode på å gi barna sunn mat, mye flinkere enn skolene og foreldrene, mener overlegen. Lager maten selv

Familien Gjermundnes/Lie er en av dem som bevisst har jobbet med å endre vanene, og passe på at barna får i seg mindre sukker. Derfor skal Britt Gjermundnes dele sine erfaringer med småbarnsforeldre og andre interesserte under kveldens møte i Byhallen.- Vi har sett hvordan Thomas har reagert når han har fått i seg sukker, han blir helt speeda. Barna er aktive nok, uten at de skal få i seg ekstra energi, sier hun. Derfor lager Britt Gjermundnes maten selv.- Jeg husker noe av det første jeg reagerte på var at du kunne se sukkeret som lå og glinset i babymaten. Derfor laget jeg selv babymat med stavmikseren. Jeg lager også min egen yoghurt uten sukker.Foreldrene tror trikset til å få barna til å være glad i frukt og grønt er å gjøre det lett tilgjengelig for dem.- Man må lage moro ut av det helt fra begynnelsen av. Og så kutter vi frukten og grønnsakene opp i små barnevennlige biter, og da er det ikke noe problem å få dem til å spise det i det hele tatt.Selv om Thomas snart er fire, har de foreløpig ikke begynt å gi ham lørdagsgodteri.- Men vi er ikke helt fanatiske altså, forsikrer de.- Vi har brus stående i kjøleskapet, men barna spør aldri etter det. Og ikke en gang da vi prøvde å bruke godteri som belønning for å få Thomas til å pottetrene ville han ha det, forklarer mamma Britt.