Mandag spradet modellene nedover catwalken hos Norsk Moteforum i Oslo, kledd hovedsakelig i plagg med mørke farger, preget av tunge stoffer med etniske broderier.

— Det er noe nesten keltisk, romansk eller russisk over høstens trender. Vi ser de tunge stoffene blandet med fluffy stoffer kommende høst. Det blir også silke, chiffon og mye draperinger, sa den norske designeren Nora Farah til NTB like før modellene ble sluppet løs på catwalken.

Orange blir ut

Vinterens moteuke byr på 193 utstillere, som har med seg siste nytt fra 530 kolleksjoner, slik at forhandlere i Norge kan gjøre seg opp en mening om hva de ønsker å henge på kleshengerne i sine butikker til høsten.

Det er ikke først og fremst haute coture som vises fram på moteuka, men klær som kommer til å bli brukt av folk flest til høsten, i motsetning til det som vises på Oslo Fashion Week, som også går av stabelen denne uken.

— Det er mye gråtoner, fra lyst til antrasitt, og i tillegg blir det en del blanding av navyblue og sort. Disse trendene passer meg godt. Jeg liker den feminine og samtidig tunge vrien. Jeg er også overbevist om at dette er noe som passer det norske markedet svært godt, sier designeren.

Farah lover at de mørke fargene vil bli brutt opp blant annet av rosatoner. Men er det noe som kommer til å bli helt ut til høsten?

— Ja, de helt skarpe fargene, som vi så mye av i fjor – som knallorange, de vil ikke være in denne høsten. I stedet får vi blant annet kakigrønt og blått, sier Farah.

Mote også innerst

Grått, svart, brunt. Striper og tweed. Blonder, rysjer og pels. Modellene fulgte hverandre hakk i hæl iført høstens kreasjoner, fra et utvalg av de 193 utstillerne mandag. Og dersom du lurer på hvordan den mannlige underbuksemoten blir kommende høst, kan vi avsløre at boksershortsene er med ennå.

Modellene på catwalken stilte i tykke ullsokker, sko, bar overkropp og dinglende smykker med kors og funklende steiner, mens boksershortsene fra Pas bar påtrykk som «Argentina», «Brazil» og «England». For jentene gjelder det tydeligvis å holde baken varm utenfor trusa med pels og silkebånd. Praktisk? Nei, men in blir det i alle fall.

— Jeg liker det meste av det jeg har sett veldig godt, sa 19 år gamle Anette Giske til NTB. Hun fulgte visningen for å hjelpe noen venner av familien, som selger klær på Leikanger, til å velge ut hva de skal kjøpe inn til butikken basert på høstens mange og etniskinspirerte muligheter.