KRISTIANSAND: — Han var på ferie på Sørlandet, og hadde ikke penger til alt han ville. Dessuten hadde han husleie som forfalt. Han har samboer og et barn han må forsørge, og i affekt gjorde han dette for å spe på økonomien, sier 21-åringens forsvarer Olav Sylte.

Unnskyld

Den siktede, som i Kristiansand tingrett i går ble varetektsfengslet i inntil fire uker, uttrykte til Fædrelandsvennen etter fengslingsmøtet et sterkt ønske om at den fornærmede familien skulle få vite at han angret på det han hadde gjort:

— Jeg vil be om unnskyldning til familien for det som skjedde, sier 21-åringen fra Søgne.

Sylte forteller at hans klient legger seg paddeflat for det han har gjort. Advokaten forteller også at 21-åringen har stor forståelse for den frykten den fornærmede familien nå føler, men sier at de kan føle seg trygge.

— Min klient sier at dette ikke skal skje igjen. Han har sagt til meg at han gjerne vil fortelle de fornærmede om bakgrunnen for innbruddet, sier Sylte.

Simpelt ran

Den siktede har erkjent straffskyld etter siktelsen for ranet i Søgne natt til tirsdag. 21-åringen er siktet for simpelt ran av flere personer.

Om forsøket på å kjøpe seg fri for 100.000 kroner, sier Sylte følgende:

— Alt skjedde veldig fort der ute. Han hadde nok ikke tenkt gjennom det tilbudet. Hadde de takket ja, hadde min klient nok hatt et problem med å utbetale pengene.

Mannen har tidligere sonet en tre måneders ubetinget fengselsstraff i en rans- og kidnappingssak fra 2005. Der fikk han også fire måneder betinget fengsel. Siden ranet denne uken skjedde i prøvetiden på to år fra den forrige dommen, kan det bli aktuelt med soning av de fire restmånedene også.

— Mannen er siktet for å ha tatt seg inn på nattetid, og ved trusler prøvd å tilrane seg penger. Saken er alvorlig, i og med den påkjenningen de fornærmede har gjennomgått, sier politiadvokat Ingrid Thorsen.

Rask behandling

Politiet anser nå etterforskningen som sluttført. De håper på en snarlig rettssak.

— Vi ønsker en pådømmelse innenfor varetektstiden. Det ville være best om siktede kunne gått rett fra varetektsfengslingen til soning, sier Thorsen.

Årsaken til at den siktede ble varetektsfengslet, er at politiet mener det er fare for gjentakelse. Dette bestrider forsvareren:

— Det er ikke snakk om en gjenganger i fengslene. Han har kun sittet inne for en dom, sier Sylte.