KRISTIANSAND: Den nå to år gamle gutten har i dag få eller ingen viljestyrte bevegelser og er hundre prosent pleietrengende som følge av skadene han pådro seg under mishandlingen. Toåringen har også mistet synet.

Retten legger i tiltalebeslutningen vekt på grovheten i volden som er utøvet mot spedbarnet, og at handlingen er begått mot en forsvarsløs person og har karakter av mishandling.

24-åringen som nå er tiltalt i saken, har sittet fengslet i Kristiansand fengsel siden 18. mars 2005, og tiltalen omfatter også et brudd på narkotikaloven.

Det er satt av fire dager til rettsaken i Kristiansand tingrett.

Aktor er Stina Sveier Nilsen, forsvarer er Sveinung Søndervik Nilsen og dommer er Ivar Oftedahl.

Erklærer seg ikke skyldig i mishandling

Tiltalte erklærer seg ikke skyldig i mishandling, men skyldig i narkotikabesittelse i fengselet.

Aktor Stina Sveier Nilsen sier at skadene barnet kom med til sykehuset i Kristiansand tydet på shaken-baby-symptomer. Skadene var livstruende og barnet ble sendt til rikshospitalet. Shaken-baby symptom er skader som tyder på kraftig risting.

Tiltalte skal ha vært alene med gutten og hans tvillingbror da skadene oppstod. Moren overnattet hos en venninne.

Forklarer seg i retten

Tiltalte har ett barn fra ett tidligere forhold, en syv år gammel jente. Den 12. mars skal ha vært første gang tiltalte var alene med barna. Tiltalte var hjemmeværende på dette tidspunktet. Han sier at den mishandlede gutten og tvillingbroren var:

— Barn vi absolutt ville ha. Vi hadde det veldig bra sammen, sier tiltalte i sin forklaring i retten.

Han forteller videre at det var dobbel lykke å få to barn. Begge barn ble født to mnd for tidlig. Mor til barnet og tiltalte var samboere og bodde i kjelleren til besteforeldrene på tidspunktet da skadene oppstod. Moren skulle ut på byen for første gang siden tvillingfødselen.

Natt til 13. mars sier tiltalet at han våknet av at gutten skrek og hadde gjort på seg. Han tok han med opp og skiftet på han og la han tilbake i sengen. Han roet seg ikke.

— Jeg la han på brystet mitt og han ble roligere. Gikk tilbake til sengen med han, men etter en kort stund våknet han igjen. Jeg trodde han var sulten og prøvde å gi han mat. Da var han blitt krakilsk og hadde spasme-aktige bevegelser. Kjeven var låst og han frese-gråt. Jeg skjønte noe var galt.

— Jeg ringte samboeren min og vi ble enige om å dra til akutten. Derfra ble vi sendt rett til oslo, forklarer tiltalte.

Forholdet til barnas mor tok slutt i januar i år.

— Vi har sklidd fra hverandre, men er venner, sier tiltalte.

Aktor spør om tiltaltes rusmisbruk og han innrømmer å ha vært avhengig av sovemedisin i flere år og ha brukt antidepressive midler tidligere. Han innrømmer også å ha brukt andre rusmidler i festsammenheng, men benekter at det var rusmidler inne i bildet da han og kameraten var alene med barna den aktuelle kvelden.

Fant hasj

Det ble funnet hasj-utstyr i leiligheten under en ransakelse i etterkant av hendelsen. Tiltalte innrømmer å ha brukt utstyret, men ikke den aktuelle kvelden.

— Jeg var litt spent når jeg skulle være alene med barna. Jeg hadde synes det var en fordel om samboeren min kom hjem denne kvelden, siden ungene var litt grinete, sier tiltalte i retten.

— Jeg vet ved mine fulle fem at jeg ikke har gjort noe. Jeg prøvde bare å roe barnet. Jeg hadde aldri hatt samvittighet til å leve med det om jeg hadde skadet han.

Tok lang tid

Aktor påpeker at det tok lang tid fra tiltalte oppdaget at noe var galt til han kontaktet lege. Tiltalte svarer at han, bestemoren og barnets mor vurderte det slik sammen, til de til slutt fant ut at de måtte dra il sykehuset. Han innrømmer også å ha røykt hasj på sykehuset i Oslo mens gutten lå kritisk syk.

— Jeg var helt skjelven og trengte å roe meg ned. Det var helt forferdelig. Tiltalte har i over ti år slitt med søvnproblemer, som han selv sier har gått opp og ned.

Den aktuelle kvelden/morgenen hadde han sovet ca fire timer.

Pågrepet

Tiltalte ble pågrepet på rikshospitalet fem dager etter hendelsen. I utganspunktet skulle også samboeren pågripes. Dette var mens sønnen svevde mellom liv og død. Paret protesterte og mor fikk være igjen.

Tiltalte ble kastet på glattcelle i Oslo før han ble fraktet til Kristiansand. I dag bor tiltaltes 7 år gamle datter hos foreldrene hans og han har samvær med tvillingene annenhver helg. Han sier i retten at det har vært slitsomt å se at datteren skjønner at noe er galt i perioden etter hendelsen.

Før hendelsen hadde tiltalte hatt alene-ansvar for 7-åringen siden hun var seks måneder gammel.

— Selv om min tidligere samboer og jeg har gått fra hverandre er vi verdens beste venner den dag i dag og vi samarbeider om barna.

Tiltalte har en bror som har epilepsi og sier at barnets tilstand minnet om et epilepsi-anfall.

— Det er den eneste gode forklaringen jeg har på dette. Jeg vet ikke mer.

Tiltalte har i etterkant av hendelsen gått til psykolog fordi han har slitt med skyldfølelse. Psykologen sier tiltalte har hatt fremgang.

Mistanke

Legen som tok i mot tiltalte og sønnen på akuttmotaket i Kristiansand, sa i retten i formiddag at han fattet mistanke om at det kunne være et tilfelle av mishandling.

— Mistanken var så sterk at jeg umiddelbart konfronterte faren at jeg kanskje måtte kontakte politiet, sa legen.

Til det svarte tiltalte at det måtte han bare gjøre, om han fant det nødvendig. Han hadde ingenting å skjule.

Legen forklarte at barn som kommer inn med denne typen skader, ofte er blitt utsatt for mishandling.

— Tiltalte virket veldig rolig da han kom inn med sønnen, men foreldre i krise reagerer veldig forskjellig, sa legen.

Også sykepleier Janne Ervik var tilstede, og synes også det var underlig at tiltalte forhold seg så rolig til tross for barnets tilstand.

— Babyen var helt hvit og rullet med øynene. Jeg oppfattet det som om han ikke forstod alvoret i situasjonen, fortalte Ervik i retten.

Kamerat

Tiltaltes 24 år gamle kamerat sier i retten at han ikke kan forstå at tiltalte skal ha mishandlet babyen. Han var til stede i huset kvelden og natten før barnet ble brakt til akuttmottaket. Han merket ikke noe spesielt med babyen før om morgenen.

— Barnet gråt kraftig og virket anspent, forklarte kameraten.

Aktor spurte ham om tiltalte oppfører seg hardthendt overfor barna. Til det svarte kameraten:

— Nei, han er ikke hardhendt. Spør den sju år gamle datteren hans, og hun ville ha sagt at han er verdens beste pappa.

Far

Foreldrene til tiltalte har i dag tilsynsansvar for den skadede to-åringen og hans tvillingbror. På spørsmål om hvordan faren reagerer på tiltalten mot sønnen kom følgende svar:

— Han har aldri gjort sine barn noe vondt. jeg har sett ham hele tiden i samværet med sine barn, og han er en god far.

En barnelege sa i retten at barnet vil være hundre prosent ufør resten av livet. Legen mener det ikke kan utelukkes at skadene kommer etter at barnet gjentatte ganger er rykket hardt opp av barnesengen.