Storbritannia LONDONBanker og kredittforeninger opplever telefonstorm fra bekymrede kunder som ønsker å endre kontonumre og pinkoder forbundet med fødselsdager eller familienavn.Det samme er tilfellet på en spesiell telefonlinje som det britiske toll— og skattevesen har opprettet etter sin bommert. Det har imidlertid raskt utviklet seg til ny forargelse, da det ble kjent at telefonen var en betalingslinje. De berørte briter må med andre ord betale for å bli veiledet etter statens fadese.Opphisselsen skyldes at to datadisker med følsomme opplysninger om mottakere av barnetrygd har forsvunnet. De ble borte mens de var på vei med budbil fra det nordlige Storbritannia til London 18. oktober. beklaget.

Den britiske statsminister Gordon Brown har kommet med en personlig unnskyldning for lekkasjen.- Jeg beklager dypfølt og unnskylder for alle vanskeligheter og bekymringer som dette må forårsake, sier Brown i et forsøk på å dempe stormen.Selv om regjeringssjefen ikke er personlig involvert, har saken gitt ny ammunisjon til opposisjonen. Som finansminister gjennom 10 år under sin forgjenger Tony Blair har Brown selv vært med på å bygge opp det systemet som nå har feilet. Det kommer i tillegg til den dårlige håndteringen av stormløpet på den britiske banken Northern Rock i september. Også her klandres det systemet som Brown har bygget opp som finansminister, etter at han gjorde den britiske sentralbank uavhengig. Opposisjonen beskylder Brown for i rollen som «kassaansvarlig» å ha spart på sikkerheten og overhørt advarsler. De konservative påstår også at lekkasjen skyldes en generell slurvete holdning til databeskyttelse blant den øverste ledelsen i skattevesenet, og at feilen ikke bare kunne klandres en yngre embetsmann - slik det har vært tilfellet. Dette har flere britiske aviser bakket opp med personlige beretninger fra tidligere ansatte i skattevesenet.Det har regjeringen avvist, men har samtidig lovet innstramninger og nye bestemmelser for det britiske datatilsynet.Regjeringen og især finansminister Alistair Darling må imidlertid også ta imot kritikk fra den britiske finansverden. Darling ble orientert om lekkasjen den 10. november, men ventet seks dager innen han ga beskjeden videre til bankene. Privatisert.

Privatiseringsglade britiske myndigheter har sørget for at slik transport er satt bort til det nederlandske transportselskapet TNT. TNT-ledelsen i Amsterdam fastslo onsdag at den ikke har noe system for å sjekke om de to datadiskene virkelig har vært i selskapets hender. Etterforskes av politiet.

Situasjonen kunne imidlertid være verre for Brown og co. Dataene kan havne i hendene på kriminelle som ville misbruke dem for å oppnå økonomisk vinning. Men foreløpig er det ikke noe som tyder på at det har skjedd. Politiet fortsetter letingingen av de forsvunne cder, som trolig befinner seg et sted internt i systemet.Hvis de blir funnet, vil det imidlertid være umulig å fastslå om de er blitt kopiert. Og selv om cdene ikke er det, har saken økt britenes allerede instinktive motstand mot kontroll og registrering. Det vil bety en vanskelig vei fremover for regjeringen, som for tiden kjemper for å innføre et nasjonalt id-kort for alle briter. Hvis det kun krever at én embetsmann lekker følsomme opplysninger om 25 millioner mennesker, hvordan vil det så gå hvis staten får ansvaret for flere registre med personlige opplysninger? Svaret på det spørsmålet synes stadig å henge i luften.Tekst: Heidi PlougsgaardJyllands-Posten