KRISTIANSAND: "Betalingsoppdraget" skjedde midt på formiddagen 1. februar i år i Tørris Christensens gate i Mandal.

Motivet til den 16 år gamle gutten skal delvis ha vært at mannen hadde lånt 1.500 kroner av 16-åringen tidligere. Mannen hadde betalt tilbake det han skyldte, men det hadde tatt noe tid. 16-åringen krevde derfor 1.000 kroner i renter.

I tillegg ble gutten oppringt av en fyr som ifølge dommen fra Kristiansand tingrett "spurte om han ville tjene penger". Oppdraget skal ha vært å banke opp mannen — og belønningen var 500 kroner. Det gikk 16-åringen med på.

Mishandling 16-åringen møtte cirka klokken 13.30 den fornærmede mannen. Han slo mannen gjentatte ganger med knyttet hånd i hodet. Deretter tok han tak i mannens hode og slo det flere ganger mot en murvegg. Så sparket han mannen i magen og tok kvelertak på ham. Retten karakteriserer volden som mishandlig.

Mannen fikk lettere hjernerystelse og hevelser i ansiktet etter episoden.

Ville straffe mann for ryktespredning Drøye to uker senere - rett før midnatt den 17. februar - møttes 16-åringen en annen mann tilfeldigvis i Mandal sentrum. 16-åringen hadde hørt at mannen spredte rykter om at 16-åringen og hans kamerater "holdt på med småjenter" . Derfor ønsket han å skremme mannen.

16-åringen tok frem en kniv han hadde i lomma, tok tak i mannen og presset ham mot et vindu. Han forsøkte så å stikke mannen i armen, men mannen fikk vridd seg unna. Så stakk gutten kniven mot magen, og rettet den til slutt mot halsen hans. Deretter grep en kamerat til 16-åringen inn og trakk gutten unna.

Mannen fikk et lite risp i magen etter sammenstøtet.

16-åringen har erkjent straffeskyld for denne episoden, men har forklart at han ikke husker noe av det fordi han var ruset.

"Betydelig samfunnssproblem" Gutten er tidligere bøtlagt for trusler, men er eller ustraffet.

Retten legger i skjerpende retning vekt på at 16-åringen nå dømmes for to voldshandlinger begått med et par ukers mellomrom. "Vold blant ungdom på offentlig sted er et betydelig samfunnsproblem, og allmenpreventive hensyn gjør det nødvendig med markerte straffereaksjoner, " heter det i dommen.

I formildende retning blir det lagt vekt på at mannen har tilstått begge forholdene uforbeholdent.

Fikk 40 timers samfunnsstraff Mandalsgutten ble dømt til 40 timers samfunsstraff med en gjennomføringstid på 120 dager for de to voldstilfellene. I tillegg skal de 500 kronene som 16-åringen fikk betalt av en ukjent person for det første voldstilfellet, inndras.

16-åringen ble frifunnet for erstatningskravet på 10.000 kroner fra mannen som ble rispet med kniv. Dette begrunner retten med at vilkårene for erstatning ikke er tilstrekkelig synliggjort.