KRISTIANSAND: Det er nesten dobbelt så mange førerkort som ble beslaglagt i hele 2006. Da mistet 260 egder lappen på grunn av for høy fart.

— Vi har stilt oss opp på steder der vi vet at de kjører fort, eller så legger vi lista høyt når vi måler farten og velger å ta de som kjører raskest, sier Jon Steven Hasseldal, UP-sjef i Agder og Rogaland.

Ved hjelp av telefoner og e-post fra publikum, politiets egen kunnskap og trafikkanalyser fra veivesenet, velger UP ut steder der de vet at mange kjører fort. På denne måten får de tatt verstingene ut av trafikken.

204 km/t

Den største fartssynderen i år ble tatt i 204 km/t i 80-sonen. Det skjedde på riksvei 455 mot Øyslebø i Marnardal 11. august.

Den nå 25 år gamle mannen ble dømt til 90 dager i fengsel og fikk førerkortet inndradd i fire år. Han må opp til ny førerprøve hvis han vil ha det tilbake.

Men han er likevel ikke noen spesielt angrende synder, og ber politiet brenne et visst sted når Fædrelandsvennen ringer han for et intervju.

  • Det er personforfølgelse, sier han om politiets kontroll.

  • Men du holdt vel 204 km/t?

  • Det har ingenting med saken å gjøre, sier han.

  • Hvordan det?

  • Det er helt idiotisk av politiet å presse bilister på den måten for å få opp farten, sier mannen.

Ifølge politiet har han forklart at han trodde den sivile politibilen var en som ville kappkjøre. Derfor dro han ifra. Dermed ble farten så høy.

  • Hvordan ser du på å være uten lappen i fire år?

  • Jeg ser egentlig ikke så mye fremover, sier mannen.

Verst

I hele UP-regionen (Agder og Rogaland) ble det beslaglagt 604 førerkort fram til 1. desember. Av disse ble 412 beslaglagt i Agder. De fleste var menn.

— Men kvinnene begynner også å bli godt representert, sier Hasseldal.

  • Kjører folk i Agder verre enn andre steder?

  • To tredjedeler av de som mistet førerkortet i vårt distrikt ble tatt i Agder. Det sier litt. Selv om vi er noe flere ansatte, så kan vi nok si at egdene er mer ekstreme, sier Hasseldal.

En av de ferskeste undersøkelsene på holdninger i trafikken, er fra Trygg Trafikk og viser folks holdninger når det gjelder å bryte fartsgrensen i 30-sonen. I Vest-Agder mente en av fire at det var greit å bryte fartsgrensen her. Bare i Finnmark var det flere som var villige til å kjøre for fort.

Bevisst

Når folk kjører så fort at de mister lappen, tror ikke UP-sjefen at det skyldes at de følger dårlig med.

  • Når noen kjører så fort, er det kalkulert. Det er få som kan unnskylde seg med at det er en forglemmelse da, sier Hasseldal.

Året det gikk så fort:

**60-sonen: 18. april kjører en 22 år gammel kristiansander i 137 km/t på Dalane. Han mistet lappen.

70-sonen: 18. mai kjører en 32 år gammel mann fra Mandal i 143 km/t på E 39 øst for Mandal. Mistet førerkortet, og idømt 21 dagers ubetinget fengsel.

80-sonen: En 19-åring ble tatt i politiets lasermåling da han 5. september kjørte i 199 km/t over Haugesletta. Han fikk tre måneder fengsel og førerkortet inndradd i tre år.**

Se tidligere video om råkjøring på Agder