LILLESAND: — Er de ikke fine? Vi var på skauen og henta bjørkeris for tre uker siden, og etter at de har stått i vann er det like før det begynner å sprette i noen av buntene, sier Astrid Thomassen og viser fram en stor favn fastelavnsris.

Fjær i alle regnbuens farger lyser opp de mørke greinene, og bukettene er klare til å pynte stuer og rom. Folk smiler når de kommer forbi, og flere stopper opp for å kjøpe.

— Jeg handler alltid fastelavnsris av saniteten, det har blitt tradisjon. Nå skal jeg hjem og sette riset i vann, så det blir flott og grønt, forteller Helene Sørbotten.

Sanitetskvinnene har i år laget 570 buketter og salget startet forrige lørdag. De har gått i byggefeltene og stått på stand i byen.

— På det meste laget vi opp mot 1200 bunter, men vi er ikke mange nok til å selge så mye lengre, forteller Thomassen.

Både hun, og flere av de andre damene, har laget fastelavensris for Sanitetsforeningen i over tjue år.

— Ja, det nærmer seg nok tjuefem. Jeg husker at vi i begynnelsen holdt til på en gammel, nedlagt skole. Det er bedre i dag, når vi kan sitte godt og varmt i kjellerstua på sanitetshuset, forteller Kjersti Johannessen.

Birgit Pedersen er ny i foreningen og er med på fastelavnsskikken for første gang.

— Dette er kjempeartig og veldig givende. Været var helt nydelig da vi var ute i skogen, og alt har bare vært en fryd og glede, sier hun.

De to andre damene setter pris på å ha fått et nytt skudd i foreningen.

— Det er godt med noen nye, for vi begynner jo å bli gamle noen av oss, mener Thomassen.

Alderen setter imidlertid ingen stopp for de spreke damene. De går fra dør til dør på tross av kulda, og synes arbeidet er hyggelig.

— Vi blir godt mottatt rundt omkring. Folk vet nok at vi kommer, forteller Johannessen.

Inntektene går til saker i lokalsamfunnet, blant annet til å spre litt ekstra glede på aldershjemmene, og andre institusjoner.

— Jeg var oppe med fastelavensris til de eldre i går, og du kan tro de satte pris på det, sier Johannesen.

susanne.egenes@fvn.no