OSLO: I 2003 døde 7.668 norske menn av hjerterelatert sykdom. Tallet for kvinner var 8.955. Hjerte— og karsykdommer er den viktigste dødsårsaken blant europeiske kvinner. Likevel blir ikke kvinner tatt på alvor når de oppsøker lege med hjertesymptomer, hevder forsker og medisinsk redaktør i Tidsskrift for Den norske lægeforening, Jan Frich. Han har intervjuet kvinner som på grunn av arv er spesielt utsatt for hjerteproblemer. De forteller om store barrierer i møte med leger som avfeier dem med at de ikke er i risikogruppen.

– Enkelte har måttet argumentere med legene for å få utført en kolesterolsjekk, forteller Frich.

Menn overrepresentert

Overlege i hjertemedisin ved Ullevål Universitetssykehus, Cecilie Risøe, har arbeidet med den samme problemstillingen. Hun mener at den viktigste årsaken til at kvinner ikke blir tatt på alvor med symptomene sine, er kunnskapsmangel hos leger og pasienter.

– Det er viktig nå å få folk til å skjønne at kvinner er en risikogruppe, sier hun.

Et problem er at menn har vært overrepresentert i undersøkelser på området selv om sykdomsbildet er forskjellig hos kvinner og menn. Kvinner blir ofte «luket ut» av undersøkelsene på grunn av for høy alder, fordi de rammes av hjerteproblemer senere i livet enn menn.

– Men de er ofte relativt spreke før sykdommen inntreffer og har gode leveutsikter de nærmeste årene hvis de får optimal behandling, sier Risøe.

Andre symptomer

Symptomene er annerledes hos kvinner og menn. Menn får smerter i brystet og ilinger ut i armen. Kvinners symptomer er ofte mer diffuse. Hos menn kommer smertene ofte ved anstrengelser, som slutter når anstrengelsen avsluttes. Smertene hos kvinner varer lenger. De sitter ikke nødvendigvis i brystet, men like gjerne i magen eller mellom skulderbladene.

– Vi har mange eksempler fra helsevesenet hvor kvinner med stikking i brystet blir bedt om å sette seg ned med en kopp te og ikke stresse. For en mann er situasjonen en annen, han vil nesten alltid bli tatt inn til hjertekontroll, forteller Risøe.

Kvinnespråk

I møte med legene gjelder det for både kvinner og menn at de som har et saklig og forretningsmessig språk, lettere blir tatt på alvor.

– Det er fryktelig farlig å være beskjeden. Det er de dessverre mange eldre kvinner som er sier Sidsel Graff-Iversen. Sammen med Risøe har hun skrevet en kronikk i Tidsskrift for Den norske lægeforening om behandling av kvinner innen hjertemedisin.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke ønsker slutt på diskriminering av kvinner i møte med helsevesenet. På kvinnedagen onsdag møter de regjeringspartiene på Stortinget for å ta opp problemet. (©NTB)