Nederlenderen la lørdag ut på skitur fra Bolga stasjon på Saltfjellet med kurs for Polarsirkelen. Han skulle nå sitt mål innen klokken 13 torsdag, men da klokken ble 15 og han ennå ikke var framme, slo bekjente av mannen alarm. Politiet ble varslet og en leteaksjon iverksatt. I 18-tiden ble mannen funnet i en hytte kalt Saltfjellstua – kald, men i god behold og med en utrolig historie å fortelle.

Havnet i elv

– Han ble tatt av et snøskred cirka 2 kilometer unna Saltfjellstua tirsdag klokken 12.30. Han ble fullstendig begravd i snømassene, men klarte å få en arm opp av snøen slik at han fikk luft og gradvis kunne grave seg løs, forteller politibetjent Remi Johansen i Salten politidistrikt til NTB.

Men plutselig kjente nederlenderen at bakken under ham gir etter. Han ble våt på beina og oppover ryggen, og det demret for ham at han befinner seg midt i en elv.

– Han hadde beina i elva og sank langsomt ned i snømengdene. Men så fikk han fast grunn under føttene og skjøt ifra. Omsider kom han seg ut av snøen, søkk våt, sier Johansen.

Snøhule

Heldigvis var ikke sekken til 49-åringen blitt tatt av skredet, og han kunne skifte til tørt tøy.

– Det begynte imidlertid å mørkne og mannen fant det for godt å grave seg en snøhule, der han overnattet. Dagen etter tok han seg inn i Saltfjellstua, der han ble funnet av redningsmannskaper torsdag kveld, sier politibetjenten.

Mannen var kald og nedkjølt, men ellers i god behold. Han ble brakt til Nordlandssykehuset i Bodø for sjekk.

– Han var heldig og dyktig og kom så å si uskadd fra det hele, avslutter politibetjenten.