KRISTIANSAND: Ikke bare tallet på rene biltyverier har sunket, også innbrudd i bil viser en markert nedgang fra 1996 til 2006. I 1996 registrerte politiet 1699 grove tyverier og bilinnbrudd. I fjor var tallet sunket til 1014. Det er en nedgang på 40,3 prosent.

De rene biltyveriene, eller «bilbrukstyverier» som politiet kaller dem, har gått ned fra 905 i 1996 til 506 ved utgangen av 2005. I prosent er reduksjonen hele 44,1 pst.

— Trenden er en jevn og trutt nedgang i antall biltyverier, slår visepolitimester i Agder politidistrikt Kjell Hegstad fast.

Vanskeligere å stjele

— Hva er årsaken?

— Nyere biler er blitt vanskeligere å stjele. De er utstyrt med spesialnøkler, alarmer, startsperre og så videre. Det er noen av grunnene. I tillegg kommer at parkeringsplassene blir bedre overvåket. Mer oppmerksomhet rundt denne typen kriminalitet fra både politi og vaktselskaper har også gjort sitt til nedgangen, sier Hegstad.

Visepolitimesteren mener nedgangen i registrerte biltyverier er reell - det er få mørketall, siden slike tyverier blir forsikringssaker hvis de meldes til politiet. Unntaket er der bilene stjeles, eller tyvlånes, av nære slektninger.

— Flere unge disponerer bil i dag, så «behovet» for å stjele en bil er nok ikke like stort som det var, sier han.

Også for bilinnbrudd er tendensen fallende, selv om det er noen svingninger. Bilinnbrudd blir anmeldt, så heller ikke her regner politiet med mørketall. Bedre teknologi og alarmer bidrar også her til reduksjonen.

— Dessuten har vi vært på hugget overfor gjengangerne, og det har hjulpet, sier Hegstad.

Færre raid

— Det spiller også inn at prisene på narkotika er lave. Da reduseres behovet for å finansiere stoff med salg av tyvegods blant annet fra bilinnbrudd, sier han.

Statistikken viser at det var en kraftig topp i 2002 med 1762 anmeldte bilinnbrudd. Det året var det mange utlendinger som raidet Sørlandet for stereoanlegg og andre verdisaker i biler. Kjell Hegstad sier at det fortsatt er slik aktivitet, men ikke i samme omfang.

Det finnes ikke noen statistikk som viser hvor mange biltyverier og bilinnbrudd som blir utført av utlendinger i forhold til personer bosatt i Norge.