KRISTIANSAND: Stimulere. Aktivisere. Spre glede. Åpent for alle.

Stikkordene beskriver Kulturrullator, et tiltak som har skapt kø både blant kulturarbeidere og folk som ønsker besøk av dem.

Fra august og innen årets jul ringes inn, vil 332 kulturrullatorarrangementer ha funnet sted, i hovedsak ved Kristiansands eldreinstitusjoner.

— Det reelle antallet er nok rundt 400, tror Leif Emanuelsen, primus motor for den kulturelle rullatoren, og viser til at mange meldte interesse etter at høstprogrammet gikk i trykken.

I går var det beboere på Ternevig omsorgssenter som fikk kulturrullatorbesøk, denne dagen av saksofonisten Tore Ljøkjel.

— Ideen kom fordi stadig flere etterlyste tilbud ved institusjonene. Enkeltpersoner og foreninger har gjort og gjør en kjempejobb.

Men behovet for noe mer og noe systematisk har vært tydelig, sier Emanuelsen, formelt enhetsleder ved Kongens Senter.

I praksis gjør han også en jobb for Kulturrullator som tilsvarer full stilling. Høstens program forteller om besøk til glede og oppmuntring minst en gang i uka ved hver institusjon. Ikke bare kunstnere bidrar. Også barnehage, skoler og amatører fra ulike hold kan spre lys og varme.

Tiltaket er ment å gjelde for flere enn beboerne. Emanuelsen håper å dra nærmiljøene inn, slik at institusjonene blir mer enn boliger i livets sluttfase.

Han har også engasjert frivillige som leser bøker høyt. Neste prosjekt er gåombuder, altså noen som har lyst til å gå tur med eldre.