KRISTIANSAND: Bjarne Ugland er den fjerde av de helt sentrale politikerne som ikke vil mer.Fra før er det kjent at ordfører Jan Oddvar Skisland, KrF-gruppeleder Anne Ma Timenes og Høyre-gruppeleder Tore Austad ikke vil mer.— Det er et generasjonsskifte, som både skaper et tomrom, men også nye muligheter, sier statsviter på HiA, Dag Ingvar Jacobsen.- Hvis Ugland trekker seg da, legger han til.- Tror du ham ikke?- Jo, men Ugland er ekstremt sentral, og mange i partiet vil nok ha ham fortsatt. Ugland har trukket seg før, men kommet tilbake. Jeg åpner bare for at siste ord ikke nødvendigvis er sagt for kanskje bystyrets mest pragmatiske og løsningsorienterte politiker, sier Jacobsen. - Tett elite

Men stort mannefall blir det uansett. Jacobsen ser ikke noen spesiell dramatikk i den store endringen som vil komme.- Hvert fjerte år skiftes omtrent 40 prosent av lokalpolitikerne ut. De som sitter lenger, er de helt ledende politikerne. I Kristiansand har vi hatt en meget tett elite over lengre tid, og det er spesielt at lederne i alle de tre toneangivende partiene sier de går samtidig, sier han.Jacobsen mener så stor utskiftning fort vil føre til økt makt for kommuneadministrasjonen og byråkratiet.- På den annen side har alle de store partiene en liten pool av erfarne og dyktige folk i bakhånd, sier han. Blå frykt?

— Frp er høyt på målingene, tror du det er frykt for å komme i skyggenes dal som gjør at for eksempel Ugland og Skisland ikke vil mer?- Nei, det tror jeg ikke. Selv om bystyret kan bli veldig blått, er det tradisjon for stor grad av flytende samarbeid over partigrensene. Selv om bystyret blir blått, betyr det ikke at det styrende flertall blir blått. Dessuten vil nok Frp falle kraftig fram mot valget, sier Jacobsen.