KRISTIANSAND: — Det er ikke alt som er billig som er bra. Folk bør tenke seg godt om før de kjøper båter, og huske å få kvittering samt å sjekke serienummer, sier politibetjent Kenneth Fidjeland på politibåten i Kristiansand.

— Hvis folk blir mer kritiske og oppmerksomme på hva de kjøper, blir markedet mindre interessant også for tyvene, fortsetter han.

Til nå i år har antall stjålne båter i Agder sunket fra året før, men fordi det ser ut til at tyvene nå satser på dyrere båter, er verdien det er stjålet for omtrent lik som i fjor.

Også forsikringsselskapene ber folk om å være kritiske når de skal kjøpe brukte båter.

— Vi vet at mange nordmenn kjøper tyvegods. Det er mye naivitet ute og går, men mange handler også i forvissing om at det er tyvegods de kjøper, sier Jack Frostad, pressekontakt i If.

Og hvis folk kjøper tyvegods, og blir tatt for det, er det som å ha kastet pengene ut av vinduet.

— Normalt sett taper de pengene – hvis ikke må de virkelig dokumentere at de har handlet i god tro.

Anbefaler alarm og trackere

Det skal være alle typer skjærgårdsjeeper og ripper (”gummibåter” med plastskrog) som er mest populære blant tyvene. Disse båtene er imidlertid alle lette å sikre mot tyver.

— Kjøp alarmanlegg og/eller trackere. Det finnes GPS-basert utstyr som plasseres i båten og varsler om båten beveger seg for eksempel ti meter eller mer fra brygga. Da kan du få varsel på mobiltelefonen eller så kan meldingen gå til en alarmsentral, sier Frostad.

Politibetjenten er litt mer skeptisk til GPS-utstyret.

— Det er klart slikt utstyr er en veldig hjelp når båten først er stjålet, men ikke som forebyggende utstyr. Hvis man merker båten med at man har utstyret, vil tyven prøve å fjerne det, og hvis man ikke merker båten, vil tyven stjele den, sier Kenneth Fidjeland, som da heller anbefaler å merke båten godt.

— Tyverimerk båt og motor. Og merk ting med navn slik at det blir vanskeligere å selge videre. Lås mest mulig, og gjem hovedstrømbryteren, sier Fidjeland.

Avviser at bande er på vei Denne uken har enkelte medier meldt at bander fra østeuropeiske land snart vil slå til og stjele mengder med båter. Det tror også If-pressekontakten vi skje.

— Til nå har vi ikke opplevd en oppblomstring av båttyverier. Men vi vet at bander fra tidligere østblokk-land er på vei, og at det er tilfeldig hvor de slår til. Det er uansett best å være på vakt, sier han.

Kenneth Fidjeland tror ikke på ryktene, men sier det har vært bander i sør tidligere i år.

— Jeg har hørt om dette, det er noen rykter som går veien om If. Men det er ingen bander som er på vei, som jeg kjenner til. Jeg vet likevel at noen bander herjet på vårparten i år. Da ble mange stjålne motorer funnet igjen i Sverige, sier han.