LINDESNES: — Ingen vil vel være uføre. Jeg har stått på for å komme i jobb igjen, men det var umulig, forteller Margot Berntsen (64).

Fædrelandsvennen treffer henne og mannen Arthur på kafé i Vigeland. Hun har vært uføretrygdet i 14 år. Først ødela hun kneet. Da ble det vanskelig å jobbe som butikkmedarbeider. Så fikk hun slag.

— Det er tøft å gå fra å være aktiv til å bli helt slått ut. Nå er mannen min også hjemme, så nå er det lett å få dagene til å gå, sier hun.

19,07 prosent av den arbeidsføre befolkningen i Lindesnes kommune var uføre i slutten av september. På Agder er det bare Åmli kommune som ligger høyere i andel på uføretrygd, med 19,4 prosent. Gjennomsnittet i Norge er 11 prosent. Begge Agder-fylkene ligger over landsgjennomsnittet. Berntsen tror ikke de høye tallene skyldes at det er for lett å bli ufør.

  • Det er veldig vanskelig å få uføretrygd nå, så jeg tror ikke det er mange som blir uføre fordi de ikke vil jobbe. Du kan være syk selv om det ikke vises, sier Berntsen.

SJEFENS ANSVAR.

Hun tror det aller største ansvaret for å få ned antall uføretrygdede ligger på arbeidsgiver.

— Det har veldig mye å bety at arbeidsgiver legger til rette for at du kan gå på jobb selv om du ikke kan jobbe for fullt. Arbeidsgiver bør også spørre hvordan det går når du er sykemeldt, mener hun.

Den høye andelen uføretrygdede kommer ikke som en overraskelse på ordfører Ivar Lindal (KrF) i Lindesnes.

— Vi har scoret dårlig i levekårsundersøkelser helt siden registreringen begynte tidlig på 90-tallet. Nå har vi satt i gang med et veldig arbeid som vi har kalt «den nye veien». Vi skal forsøke å snu den negative trenden, men det kommer til å ta lang tid, sier Lindal.

FOKUS på BARNA.

Han har ikke noen gode forklaringer på tallene.

— Det er ingen lettvinte forklaringer på disse tallene. Men vi vet at folk som vokser opp i et hjem der foreldrene går på uføretrygd, har større sjanse for å bli uføre selv. Fram til nå har vi jobbet veldig mye med å reparere - nå vil vi forebygge, sier Lindal.

Kommunen har allerede arrangert flere folkemøter for å fortelle om arbeidet de skal sette i gang. Et viktig område blir samarbeidet med foreninger, lag og skole.

— Det er viktig å hindre at barn føler seg stigmatiserte for eksempel fordi foreldrene ikke har råd til å la dem dra på skoletur. Vi skal rette fokus mot den generasjonen som vokser opp nå, og håper å se resultater på uførestatistikken når de blir voksne, sier Lindal.

Pass på HELSA.

Aina Ariansen (20) har med seg sønnen Sander til Vigeland sentrum. - Det virker som om det er litt enkelt å bli uføretrygdet, og jeg føler at stadig flere unge blir det. Det kan jo komme av et hardt arbeidsmiljø. Jeg tror folk jobber mye mer overtid nå enn før, sier hun.

Det siste er Margot Berntsen enig i.

— Jeg tror absolutt det er mer press i arbeidshverdagen nå enn før. Jeg tror det har veldig mye å si at foreldrene var hjemme med ungene sine før. Nå skal foreldrene rekke alt, og da blir de mye mer stresset. Folk må passe bedre på helsa si, oppfordrer Berntsen.

Tekst: Mari Horve

mari.horve@fvn.no - 38 11 32 43