KRISTIANSAND: I tillegg til regningen fra havnevesenet, kommer det trolig et krav fra parkvesenet på 50.000 kroner.

— Det blir på samme måte som med hærverk. Vi ble nødt til å gjøre en jobb vi ellers ikke ville ha gjort, sier parksjef Helmer Espeland.

Han legger til at de ennå ikke har tatt endelig stilling til om de vil fremme noe krav overfor Fiskå Mølle.

Til politiet

Men fra havnevesenet kommer det altså et krav på rundt en halv million. Ifølge havnedirektør Thomas Granfeldt knytter de største utgiftene seg til tre lenseteam som var i arbeid. Men det har også kostet å levere massene til deponering.

Når summen er helt klar, kommer Granfeldt til å sende regningen over til politiet. Hvis det blir tatt ut tiltale mot Fiskå Mølle, vil kravet fra havnevesenet og andre som har hatt utgifter bli en del av en eventuell rettssak.

— Om vi får pengene på denne måten eller om Fiskå Mølle betaler direkte til oss, betyr ikke så mye for oss så lenge vi får pengene våre, sier Thomas Granfeldt.

Politiet er i ferd med å avslutte sin etterforskning etter utslippene i sommer. Deretter vil det bli vurdert om det skal tas ut tiltale mot Fiskå Mølle.

Venter

Selv om det for lengst er slått fast at utslippene kom fra Fiskå Mølle, vil de foreløpig ikke love noen som helst erstatning.

— Dette vil vi ta med havnevesenet når vi eventuelt får et krav fra dem. Vi tar ikke det gjennom media, sier Leif Kåre Gjerde, daglig leder i Fiskå Mølle.

— Er dere innstilt på å betale erstatning til noen?

— Jeg har ikke noen kommentar til det foreløpig. Vi avventer politiets etterforskning, sier Gjerde.

Havnedirektør Thomas Granfeldt sier at de jobber etter prinsippet om at forurenser skal betale.

— Vi har hatt reelle kostnader i forbindelse med oppryddingen. Hvis det er Fiskå Mølles holdning at de vil avvente påtalemyndighetens avgjørelse, så får de gjøre det, sier Granfeldt.

I tillegg til havnevesenet og parkvesenet, deltok også brannvesenet i oppryddingsarbeidet. Men de sender sin regning til havnevesenet. Også miljøvernavdelingen i Kristiansand kommune har hatt mindre utgifter i forbindelse med utslippene.