LILLESAND: Det ble solid nei-flertall, sju mot to. Mindretallet var forslagsstiller Arve Danielsen (KrF), som fikk med seg ordfører Arne Thomassen (H). Mens partifelle Berit Eide Johnsen var på nei-siden.

Den første saken gjaldt en anke på et vedtak i mars. John og Birger Hæstad fikk nå for andre gang nei på en søknad om konsesjon for fritidsbolig i Gosen i Høvåg.

Gosen består av et rundt 100 år gammelt hus, et uthus og ei bu. Huset var helårsbolig til etter andre verdenskrig. Seinere har den fungert som fritidseiendom, de siste 30-40 årene kun til sommerbruk. Hytta er uisolert, uten toalett, bad og dusj. Å heve standarden slik at huset kan beboes hele året er i praksis umulig, mener John og Birger Hæstad. Det ble imidlertid nei til konsesjon.

Heller ikke Truls Skaugen fra Brumunddal fikk ja til fritidsformål for Kilen, som han kjøpte for 3,3 millioner. Dette til tross for at det blir påpekt at huset er fra 1870 med dårlig teknisk standard og delvis både råte— og setningsskader.

Arve Danielsen fremholdt under debatten at bystyret ved revisjonen av bopliktkravene har åpnet opp for at en kan dispensere i særlige tilfeller.

— Intensjonen med boplikten er at den skal sikre bosetting i sentrale strøk. Og det er Lillesand sentrum, viktige områder i Høvåg og Brekkestø. Bystyret har imidlertid gitt anledning til dispensasjoner. Disse to stedene vil ikke forandre noe med grunntenkningen rundt boplikten, sa Danielsen.

Solveig Solbakken (A) sa det er viktig å være strenge i disse sakene, selv om en ser forsøk på uthuling av reglene.