BIRKENES: Mandag er en stor dag for lille Erik Hiberg. Da skal han til Hamar for å få elektrisk protese. Det skal bli litt av en opplevelse å få en elektrisk hånd som åpner og lukker seg helt av seg selv!

– Det kan bli en del rare situasjoner i starten, når hånden åpner og lukker seg uten at Erik forstår hvorfor. Det tar lang tid å lære seg hvordan en elektrisk protese virker, forteller mamma Alice Alme.

Tok feil

Erik Hiberg er født med halvannen arm, med dysmeli.

– «Stakkars», sa alle de så armen. «Han kommer til å få et vanskelig liv», sa de. Men der tok de feil. Erik klarer alt som andre barn klarer. Han elsker å bade. Bare når han skal klatre tar det litt lengre tid, sier mamma Alice.

Det er det naturligste i verden for Erik å mangle deler av høyre arm. Han vet jo ikke om noe annet. Så han løper, leker og boltrer seg som andre barn med jublende latter.

Sin første protese fikk Erik da han var seks måneder og skulle lære å krabbe. Det var lettere å nå ned til gulvet med to armer enn én.

Dukkearm

– Erik krabbet i racerfart med den stive dukkearmen sin. Det var utrolig å se på, sier mamma Alice.

Erik har fått et godt forhold til sin første protese. Den er blitt en mellomting mellom et hjelpemiddel og et leketøy. Han drar den av, og foreldre trekker den på igjen som en lek.

– Dette er avhengig av oss foreldre. Hvis vi er slappe vil ikke Erik bruke protesen og kan utvikle skader, sier moren. Hvis Erik går uten protese, vil han vri kroppen for å bruke armstumpen i stedet. Dermed kan han utvikle skjev nakke og rygg.

– Det finnes folk som er blitt uføretrygdet fordi de har latt være å bruke protesen, forteller Alice. Derfor sørger hun og mannen for at Erik bruker protese mest mulig, også når han hviler middag.

– I starten var jeg redd han skulle veive rundt med den stive dukkearmen og skade seg når han sov, men det gikk bra, forteller moren.

Ulike armer Det tok også en stund før Erik skjønte at armene hans var forskjellige.

– Da han begynte på trehjulssykkel, strakte han den lille armen og trodde han kunne nå styret med den. Han ble overrasket da det ikke gikk, forteller Alice.

Men nå snakker Erik om «lille hånden» og «store hånden». Den lille får en forlengelse i plast store deler av døgnet, og det synes Erik er greit; bare ikke i sommer da det var ganske klamt og ekkelt med plastarmen i den heftige varmen.

Elektrisk

Men mandag blir dukkearmen skiftet ut med et elektrisk vidunder. Det kan bli litt av en utfordring for den lille krabaten, for protesen styres av nerveimpulser i den lille armstumpen. Det tar opptil et halvt år å venne seg til teknikken. Deretter må han og foreldrene gå på kurs for å mestre armen og kontrollere bevegelsene i hånden.

– Jeg ser for meg litt plunder når Erik skal begynne med glidelås og skolisser selv. Men han lærer vel det også, sier moren.