VENNESLA: Politiet peilet inn venndølen gjennom avlytting av telefoner. Det var først og fremst en sentral narkohandler i Oslo politiet fattet interesse for. Gjennom de avlyttede telefonsamtalene med Oslo-mannen peilet spanerne seg inn mot venndølen.

Den 27 år gamle mannen fra Vennesla ble tidlig på høsten for to år siden kjent med Oslo-mannen. Disse inngikk en avtale om at 27-åringen skulle formidle kontakt mellom Oslo-mannen og narkokjøpere. Den domfelte venndølen sa i retten at han var ukjent med om avtalene om kjøp av narkotika ble fulgt opp av kjøperne i forhold til Oslo-mannen. Etter hvert som enkelte avtaler om kjøp og salg ikke ble fulgt opp, ble 27 åringen gjort økonomisk ansvarlig for manglende oppgjør. Dette førte igjen til at venndølen fikk gjeld til Oslo-mannen. Derfor skulle han formidle salg av et narkotikaoppgjør for å sanere gjeld.

Fire kilo amfetamin

Den domfelte erkjente i retten at han i august/september 2004 arbeidet aktivt som mellommann. Han formidlet omsetning av et amfetaminparti til en verdi av 260.000 kroner. Narkotikapartiet og pengene skulle skifte hånd på Høvik i Oslo. Narkoleverandørene skulle angivelig være polakker, og kjøperens navn var Benjamin.

I Oslo klusset det hele seg til og det ble ikke noe av handelen selv om alt var klappet og klart. Til slutt strandet det hele på at kjøperen ville ville dra til det sted selgerne var, og selgerne ville ikke dra til et annet sted.

Formidlet

Den 27 år gamle mannen var også tiltalt for å ha medvirket til omsetning av en halv kilo amfetamin ved å formidle kontakt mellom kjøper og selger. Dette har den domfelte nektet for i retten, men ble ikke trodd.

Telefonavlyttingen avslørte at den tiltalte overfor narkohandleren i Oslo hadde opplyst at han hadde 132.000 kroner til gode for salg av amfetamin og piller. I retten sa tiltalte at han hadde gitt uriktige opplysninger i telefonen og at politiet derfor var på feil spor. Men den historien trodde altså ikke retten på.

Ble presset

Kristiansand tingrett har i forbindelse med straffeutmålingen lagt vekt på at den domfelte har hatt en sentral rolle i forsøket på å omsette fire kilo amfetamin. Han har likevel hatt en underordnet rolle i forhold til Oslo-mannen, som for øvrig fikk 11 års fengsel i tingretten. «Han har hatt gjeld til Oslo-mannen som han ble presset til å gjøre opp, og hans forsøk på å å formidle salget var et ønske om å gjøre opp», skriver tingretten i sine domspremisser.

Den domfelte er ugift og uten fast arbeid. Han lever av sosialstøtte, og har bidragsplikt for to barn.