OSLO: Fem kopper om dagen beskytter mot mange utbredte sykdommer, men ikke drikk mer, skriver forskning.no.

Studien er utført av forskere ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og tar for seg dødelighet og kaffedrikking. Bakgrunnen for studien var oppdagelsen av at kaffe står for mer enn 60 prosent av antioksidantene vi får i oss i det norske kostholdet.

Trodde det var en feil

– Det var en utrolig overraskende observasjon. Jeg tenkte først at vi hadde gjort noe feil, sier Rune Blomhoff, professor ved instituttet.

Ernæringsforskerne i Oslo samarbeidet med den amerikanske forskeren David R. Jacobs, og fikk anledning til å benytte seg av en stor amerikansk studie. De bestemte seg for å se på om kaffe kunne være en risikofaktor i forhold til dødelighet knyttet til bestemte gruppe sykdommer.

Studien er basert på data fra 27.000 eldre kvinner, som ble fulgt over 15 år. Resultatene viser at kvinnene som drakk moderate mengder med kaffe (1-3 kopper om dagen) hadde 20-25 prosent lavere risiko for hjerte— og karsykdommer og betennelsesrelaterte (inflammatoriske) sykdommer

10 kilo kaffe

Det er altså en ny kategori som omfatter mange forskjellige sykdommer, for eksempel sukkersyke, Parkinsons sykdom, Alzheimers sykdom, i tillegg til flere lungesykdommer, leversykdommer, nyresykdommer og leddgikt.

Et annet viktig funn er at den positive effekten av kaffedrikking forsvinner dersom du drikker mer enn fem kopper om dagen.

– Det ser ut til at det kan være noe i kaffen som kan være skadelig i store mengder, sier Blomhoff.

Ola og Kari nordmann bruker i gjennomsnitt 10 kilo kaffe hver i året. Det betyr at vi drikker rundt tre kopper om dagen, ifølge Norsk kaffeinformasjon.

Tidligere, små studier antydet at det var stoffer i kaffe som kunne øke risikoen for kreft. Dette er nå tilbakevist, mener Blomhoff.

– I vår studie og i flere andre store studier finner man ingen økt kreftrisiko. Dersom man har et moderat kaffeinntak kan man derfor se bort fra at det øker kreftrisikoen, sier han.